Να τελειώνει η πλάκα με το επίδομα του ΟΓΑ

Είχε ξεκινήσει το θέμα σχεδόν 2 χρόνια πριν. Κάποιοι τότε, μέσες άκρες, φθάσαν στο σημείο να πουν "γιατί να παίρνουν συντάξεις οι Αλβανοί".

Αυτόν τον κάβο της ρητορικής τον ξεπεράσαμε και φθάσαμε στο σημείο τώρα να λέμε πως η χώρα βρίσκεται σε μια οικονομική δυσκολία και πρέπει να θυσιαστούμε.


Δεν θα σταθώ στο ποιος φταίει που φθάσαμε ώς εδώ


Δεν θα πω πως, όποιος θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο πατριώτη και θέλει να θυσιαστεί, να προσφέρει τον μισό μισθό του, εάν ανήκει στους τυχερούς που ακόμη εργάζονται και παίρνουν μισθό. Δεν τους ζητάω ολόκληρο τον μισθό, όπως έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία με την σύνταξη των υπερήλικων Βορειοηπειρωτών, ας δώσουν τον μισό αυτοί. Γιατί ωραία είναι τα λόγια και οι μεγάλες κουβέντες. Στην πράξη να τους δω. Γιατί ωραία τα λένε και οι βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο 4046/2012, δηλαδή το μνημόνιο 3 που βρίσκονταν η φωτογραφική διακοπή του επιδόματος ΟΓΑ, αλλά τον δικό τους μισθό ούτε που τον ακούμπησαν, έστω δίνοντας το παράδειγμα.

Θα σταθώ όμως σε τρία σημεία, για να τελειώνει η πλάκα:

Πρώτον, κανένας Βορειοηπειρώτης δεν θα είχε πρόβλημα να μειωνόταν αυτό το, ήδη πενιχρό, επίδομα όπως έγινε και με τους υπόλοιπους συν Έλληνες συνταξιούχους. Εδώ μιλάμε για κατάργηση, για ρατσιστική αδικία που μας ξεχωρίζει, που δεν μας θεωρεί ισάξιους.

Δεύτερον, ας δούμε ποιο είναι αυτό το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος. Μιλάμε περίπου για 23.000, τόσους ανέφερε και ο Βεργίνης όταν τις "έδινε από 1η Ιουνίου". Μιλάμε για 91 εκατομμύρια το χρόνο. Ας δίναν τα μισά να τα κάναν 50. το ένα δέκατο - και λιγότερο- από το κοινωνικό μέρισμα που έδωσαν. Κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος δεν υπήρξε για να γίνει αυτός ο διαχωρισμός.
Πέραν του κοινωνικού ζητήματος, πέραν του ότι γίνεται αυτός ο διαχωρισμός σε Έλληνες δυο ταχυτήτων και δεν είναι η πρώτη φορά, θα θυμίσω μόνο το τελευταίο παράδειγμα, όταν ζητήσαμε την αυτονόητη απόδοση της ιθαγένειας, δεν θελαν να μας την δώσουν. Όσοι δεν το θυμούνται, να το θυμηθούν, δεν θελαν να μας την δώσουν. Το τρίτο, σημαντικότερο και ουσιαστικότερο είναι η Εθνική πλευρά του ζητήματος.

Τον Οκτώβριο του 1990, στην Δερβιτσιάνη & στην Γοραντζή, ο τότε υπουργός εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς είπε επί λέξη "" Να μείνετε στα πατρώα σας εδάφη!" Πως λοιπόν να γίνει αυτό όταν στην αρχή ήταν κάποιος υποχρεωμένος να μένει εδώ για να πάρει το επίδομα του ΟΓΑ, ενώ έπρεπε να δίνεται πρώτα και κύρια σε αυτούς που μένουν εκεί, στα πατρώα εδάφη και τώρα δεν την δίνουν, ούτε εδώ, ούτε εκεί. Πως θα διατηρήσει τους ανθρώπους της η Βόρεια Ήπειρο, όταν εκτός από το τελευταίο, της διακοπής του επιδόματος, υπάρχει διαχρονική εγκατάλειψη.

Να μην θυμίσω τι κάνουν άλλες χώρες για τις μειονότητες τους, να μην θυμίσω πόσο ενδιαφέρεται η Τουρκία για την μουσουλμανικη Μειονότητα στην Θράκη.

Να σοβαρευτούμε, να ξεφύγουμε από τις κομματικές γραμμής και αγκυλώσεις που πέσαμε με τα μούτρα. Να σκύψουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο τόπο μας και τα προβλήματά του.

Σχόλια