18 χρόνια πολυφωνικό σύνολο "Χαονία"

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, 8:30 μμ

Γιορταστική βραδιά για τα 18 χρόνια του πολυφωνικού συνόλου "Χαονία" στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ "ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΝΑΚΗΣ". Συμμετέχουν το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" και η Ηπειρώτικη κομπανία του ΘΩΜΑ ΛΩΛΗ.

Πολυφωνικά τραγούδια από όλες τις περιοχές και τα ιδιώματα της Ηπειρώτικης πολυφωνίας. Πολυφωνικά τραγούδια από Βώλακα Δράμας, Κέρκυρα, Κάρπαθο, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Οργανικοί σκοποί και χοροί από την Άπειρο Ήπειρο σε μια βραδιά με ελεύθερη είσοδο. μια γιορτή άνευ ορίων, άνευ όρων...

2014, το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" ...ενηλικιώνεται γιορτάζοντας τα δεκαοκτώ χρόνια ταξιδιού στα τοπία της πολυφωνίας! Και γιορτάζει τα γενέθλια της ενηλικίωσης με μια γιορτή εκεί από όπου ξεκίνησε το υπέροχο ταξίδι του, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβος Ανωγειαννάκης. Εκεί από όπου ξεκινά, 18 χρόνια τώρα, τα υπέροχα ταξίδια του, πρωτοστατώντας στο μεγάλο ταξίδι των φωνών - το Πολυφωνικό Καραβάνι.

Ήταν καλοκαίρι του 1996 όταν ξεκίνησε το ταξίδι της "Χαονίας". Τέσσερις νέοι που συναντήθηκαν στα τότε σεμινάρια του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων αποφασίζουν να χαράξουν τη δική τους διαδρομή, ιχνηλατώντας τα τοπία της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας. Λίγους μήνες μετά, η παρέα που έχει ήδη πληθύνει, διαλέγει για όνομά της την ονομασία της χώρας των αρχαίων Χαόνων - της "Χαονίας". Οι Χάονες ήταν ένα από τα 14 Ηπειρώτικα φύλα της αρχαιότητας και η χώρα τους εκτεινόταν από τις βόρεις όχθες του ποταμού Καλαμά ως τα Ακροκεραύνεια Όρη πάνω από τη σημερινή Χειμάρρα - την αρχαία Χίμαιρα - περιοχή που ουσιαστικά συμπίπτει με το σημερινό χώρο επιβίωσης της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας.

Η πρώτη εμφάνιση του πολυφωνικού σχήματος "Χαονία" στην Ήπειρο έγινε στις 3 Αυγούστου 1997 στο αρχαίο θέατρο της Γιτάνης που άνοιξε τότε για πρώτη φορά μετά από 2200 χρόνια σιωπής. Ένα χρόνο μετά η "Χαονία" τραγουδούσε σε μια άλλη απαρχή, στην πρώτη νύχτα της "Απείρου", μια βραδιά στο Φαράγγι του Καλαμά, μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Βαγγέλη Γερμανό, τον Μιχάλη Τόμπλερ και τον Λευτέρη Τσάτση ενώ την επόμενη μέρα, 3 Αυγούστου 1998, η "Χαονία" τραγουδούσε στη Συνάντηση Ηπειρώτικης Πολυφωνίας που αποτέλεσε το πρώτο βήμα του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Η "Χαονία" πρωτοστατεί 16 χρόνια τώρα στο Πολυφωνικό Καραβάνι, συμμετέχοντας σε εκατοντάδες εκδηλώσεις του σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, την παραμεθόρια Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κέρκυρα, το Σαλέντο, την Καλαβρία, τη Σικελία. Παράλληλα τραγουδά σε εκατοντάδες συναυλίες σε διακεκριμένους χώρους πολιτισμού (Ηρώδειο, Ζάππειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μονή Λαζαριστών και Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Κάστρο Ιωαννίνων, Φραγκοκάστελλο στα Σφακιά, Φρούριο της Πάτρας και αλλού) καθώς και σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα.

Η "Χαονία" συμμετέχει σε σειρά φεστιβάλ κι εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Ουαλία, Αγγλία, Αλβανία, Βουλγαρία) ενώ δισκογραφεί στην Ελλάδα στις τέσσερις εκδόσεις της μη κερδοσκοπικής "ΑΠΕΙΡΟΣ", σε δίσκους των "Χαϊνηδων", της Καλλιόπης Βέτα και των Μικρών Περιπλανήσεων και στην Ιταλία στο δίσκο "Vocci d Europa". Για την προσφορά της στην προβολή και τη διάδοση του Πολυφωνικού Τραγουδιού η "Χαονία" βραβεύεται από τον κορυφαίο συλλογικό φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο - την ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Μέλη της "Χαονίας" διδάσκουν Πολυφωνικό Τραγούδι στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΝΑΚΗΣ από το 1999 μέχρι σήμερα. Διδάσκουν επίσης στο Εργαστήρι Πολυφωνίας που συνταξιδεύει τα καλοκαίρια με το Πολυφωνικό Καραβάνι όπως επίσης και στο Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού που από το 2013 δημιούργησε η Πανηπειρωτική.

Το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" εμπλουτίζει διαρκώς το ρεπερτόριό του, τραγουδώντας Ηπειρώτικα Πολυφωνικά Τραγούδια από όλες τις περιοχές και τα ιδιώματα της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας (Πωγώνι, Δερόπολη, Παρακάλαμος, Άνω Πωγώνι, Μουργκάνα, Βούρκος, Χειμάρρα). Η "Χαονία" τραγουδά, επίσης, πολυφωνίες από όλα τα πολυφωνικά ιδιώματα του Ελλαδικού χώρου αλλά και της Ελληνόφωνης Πολυφωνίας (Βώλακας Δράμας, Κέρκυρα, Κάρπαθος, ελληνόφωνη Απουλία) ενώ επεκτείνεται και σε σημαντικά δείγματα αντιφωνικής παράδοσης.

Την ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ η "Χαονία" θα παρουσιάσει στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ μια άγρα τραγουδιών που συμπεριλαμβάνει μερικά από τα πιο αγαπημένα της δεκαοκτάχρονης διαδρομής αλλά και πολλά τραγούδια που θα τραγουδηθούν για πρώτη φορά σε εκδήλωση - καρπός της πολύχρονης έρευνας των μελών στο Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού της "ΑΠΕΙΡΟΣ" και του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.

Η "Χαονία" γιορτάζει τα δεκαοκτώ της χρόνια! Και τα γιορτάζει παρέα με τους πιο παλιούς μουσικούς συνταξιδιώτες της, την Ηπειρώτικη κομπανία του ΘΩΜΑ ΛΩΛΗ που θα πάρει τη σκυτάλη στους πιο αγαπημένους σκοπούς και χορούς από την Άπειρο Ήπειρο!

Και όλα αυτά, με τον τρόπο που θέλει την παράδοση ζωντανή όσο κοινωνείται άνευ όρων - με ελεύθερη είσοδο! Ας μην λείψει κανείς!

Διογένους 1, Αέρηδες, Πλάκα
τηλ 210 3254129

Σχόλια