Επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Οι Αλβανοί έδειξαν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς διεθνή μεσολάβηση





Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης επέστρεψε σήμερα στο κοινοβούλιο μετά από 5 μήνες απουσίας.

Η συμφωνία που έβαλε τέλος στην άρνηση της να συμμετάσχει στης Βουλή υπεγράφη χθες τα μεσάνυχτα με τη μεσολάβηση των ευρωβουλευτων Έντουαρντ Κουκάν και Knut Flankenschtain.

Η αντιπολίτευση κατηγόρη την κυβέρνηση των Σοσιαλιστων για αντισυνταγματική συμπεριφορά και ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και άλλων ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων.

Η συμφωνία που υπεγράφη τα μεσάνυχτα αποτελείται από 4 σημεία που εχουν ος εξής:

1- "Η αντιπολίτευση επιστρέφει στο κοινοβούλιο και επανακτά πλήρως τα κοινοβουλευτικα καθήκοντα της, αποφεύγοντας το μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου και των επιτροπών του. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα χρησιμοποιήσει ειδική πλειοψηφία των τριών πέμπτων, παρακάμπτοντας την αντιπολίτευση, αλλά θα συνεργαστεί με την αντιπολίτευση να βρουν μια συναίνεση για σημαντικές μεταρρυθμίσεις όποτε αυτό είναι δυνατό ».

2- "Όλα τα κόμματα θα συμβάλουν στον πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να γίνει πρώτα στο Κοινοβούλιο και να σεβαστουν το Σύνταγμα και τη συστηματική εφαρμογή των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η κυβερνώσα πλειοψηφία και η αντιπολίτευση θα αναλάβουν την επανεξέταση των κανόνων σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία των κοινοβουλευτικών εξεταστικών επιτροπών, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ».

3- "Η αντιπολίτευση και η κυβερνώσα πλειοψηφία δεσμεύονται να συνεργαστούν με συναινετικό τρόπο, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο θέμα των ατόμων με ποινικό μητρώο, που επιδιώκουν να εκλεγούν ή να διοριστούν σε δημόσιο λειτούργημα, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με τη βοήθεια Επιτροπής της Βενετίας ".

4- "Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κοινοβουλευτικων ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες θα στηρίξουν τη συμφωνία αυτή".


Πόλοι αναλυτές όμως θεωρούν ντροπή το γεγονός ότι 25 χρόνια μετα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το πολιτικό κατεστημένο δεν καταφέρνει να λειτουργεί χωρίς την ευρωπαϊκή μεσολάβηση .


Ιλίρ Πάτσο
Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια