Λαοθάλασσα στη συγκέντρωση του Podemos - Ελληνικές σημαίες στην Πουέρτα δελ Σολ

Τουλάχιστον 100.000 υποστηρικτές του κόμματος Podemos διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους του κέντρου της Μαδρίτης ενάντια στη λιτότητα και για να εκφράσουν τη θέλησή τους να υπάρξει αλλαγή στην Ευρώπη. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε ειρηνικά το βράδυ του Σαββάτου.

Το αριστερό κόμμα υποστήριξε πως οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 300.000, ενώ η ισπανική αστυνομία εκτίμησε πως οι διαδηλωτές ήταν 100.000.
«Ο άνεμος της αλλαγής άρχισε να πνέει στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους στην Πουέρτα δελ Σολ ο 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ανέμιζαν μεταξύ άλλων σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο το Podemos έχει συμμαχήσει, καθώς και των Δημοκρατικών, της ισπανικής αριστεράς. Κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «ναι, μπορούμε», «η αλλαγή γίνεται τώρα», ή «Ο Πάμπλο πρόεδρος» (σ.σ. της κυβέρνησης).
Οι διαδηλωτές επίσης φώναζαν το σύνθημα «τικ τακ τικ τακ», υπονοώντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την πολιτική ελίτ της χώρας.
Το Podemos καταγγέλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις πολιτικές λιτότητας και τη διαφθορά στην Ισπανία, το «κατεστημένο», την «κάστα» των ανθρώπων των κομμάτων εξουσίας και του κρατικού μηχανισμού, που κατηγορεί ότι έχουν οδηγήσει το λαό της χώρας σε μια κατάσταση «ταπείνωσης και πτώχευσης».
«Δεν αποδέχομαι αυτή την ιδέα της ζοφερής Ισπανίας, που θέλουν να σκιαγραφήσουν ορισμένοι», ήταν η αντίδραση του Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού πρωθυπουργού της Ισπανίας, ο οποίος δήλωσε πως αν και «είναι της μόδας» ο ριζοσπαστισμός, το φαινόμενο στην Ισπανία δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Το Podemos, που ιδρύθηκε πριν από μόλις έναν χρόνο, είχε κάνει την έκπληξη στις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014, συγκεντρώνοντας 1,2 εκατ. ψήφους και αναδεικνύοντας πέντε μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έκτοτε καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά ακόμη και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με ορισμένες από τις έρευνες, στην πρόθεση ψήφου.

Σε μια από αυτές δημοσκοπήσεις το 25% των εκλογέων που είχαν ψηφίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2011 θα ψήφιζε σήμερα το Podemos, ενώ το ίδιο ανέφερε το 50% των ψηφοφόρων της Ενωμένης Αριστεράς.

Σχόλια