"Καπετάν Θύμιος Λιώλης-Δόξα και καμάρι της Βορείου Ηπείρου"

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΝΟΗΣΗ το βιβλίο: "Καπετάν Θύμιος Λιώλης-Δόξα και καμάρι της Βορείου Ηπείρου", με την επιμέλεια του Χαράλαμπου Κίτσιου και Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Χορηγός ο καλός φίλος από τον Άγιο Ανδρέα Θεολόγου, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΡΤΗΣ, ο οποίος με την απλότητα και την μετριοφροσύνη που τον χαρακτηρίζει δεν παραδεχτηκε ούτε καν ν' αναφερθεί το όνομά του. Αυτοί είναι οι σιωπηροί αγωνιστές. (Να μας συγχωρέσει που σε κάποια ιστοσελίδα ειπώθηκε "Κίτσιος" αντί για ΚΟΥΡΤΗΣ. Ζητούμε συγνώμη).

Το βιβλίο αναφέρεται στο γένος των Λιωλαίων, που αποτελούν ολόκληρες σελίδες ενός πολυσέλιδου βιβλίου, το περιεχόμενο του οποίου το βρίσκουμε στα υπάρχοντα έγγραφα, μνήμες γενεών, θρύλους, στίχους, πράξεις παλικαριάς, γενναιότητας και αλληλεγγύης για τους φτωχούς κατοίκους του Βούρκου και των Ριζών, από την συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες για λευτεριά και δικαίωση.

Την επωνυμία το γένος την κατέκτησε μέσου του αγώνα σε επικίνδυνα μονοπάτια των άξιων παλικαριών, που έβγαλε με ιδιαιτερότητα την τρίτη γενιά στην οποία ανήκει και ο Καπετάν Θύμιος Λιώλης.


Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχόλια