Πρόκριση με...καρδιοχτύπια!


Σε ένα ματς ακατάλληλο για καρδιακούς, ο ΠΑΣ Γιάννινα, δείχνοντας χαρακτήρα και πυγμή πήρε «πύρρεια» πρόκριση στο Σίεν της Νορβηγίας, παρόλο που ηττήθηκε με 3-1 από την Οντ στην παράταση. Λίγο η απειρία, λίγο η ατυχία και λίγο η έλλειψη συγκέντρωσης παραλίγο να κοστίσουν στην ομάδα του Γ. Πετράκη, αλλά ο Θεός του ποδοσφαίρου ήταν χθες με την ομάδα της Ηπείρου! Με γκολ του Κούτρη στο 98’ ο ΠΑΣ πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση του Europa League, όπου τον περιμένει η ολλανδική Άλκμααρ σε διπλές αναμετρήσεις στην Ολλανδία την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιουλίου και στην Ελλάδα στις 4 Αυγούστου!

Άριστα «στημένος» ο ΠΑΣ
Με το αγαπημένο σύστημα του Γιάννη Πετράκη το 3-5-2 αγωνίζεται και στη ρεβάνς ο ΠΑΣ Γιάννινα, χωρίς μάλιστα να αλλάξει και τα πρόσωπα σε σχέση με το πρώτο ματς. Άλλωστε ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Έτσι ο Ρεθυμνιώτης τεχνικός ξεκίνησε με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, τους τρεις «σωματοφύλακες» στην άμυνα Μιχαήλ, Μπέριο και Τζημόπουλο, full backs τους Καρανίκα δεξιά και Ναδάλες αριστερά, στο κέντρο τους Λίλα, Κοζορώνη και Ακόστα , μπροστά τους τον Γιάκο και μοναδικό προωθημένο τον Φερφελή.

Άμυνα για σεμινάριο έπαιξαν στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη, δεν επέτρεψαν στο ελάχιστο να γίνει επικίνδυνη η Όντ, που προσπαθούσε με σέντρες να δημιουργήσει ευκαιρίες, γεγονός που ήταν βούτυρο στο ψωμί των υψηλόσωμων αμυντικών του ΠΑΣ Γιάννινα. Μάλιστα, οι Ηπειρώτες ήταν αυτοί που έχασαν τις κλασικότερες ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ.

Μόλις στο 2', ο Ακόστα εκτέλεσε κόρνερ, ο Μπέριος έκανε την καρφωτή κεφαλιά και ο Χάγκεν έδιωξε σωτήρια επάνω στη γραμμή. Η Οντ σιγά-σιγά κέρδισε μέτρα στο γήπεδο αλλά δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Πασχαλάκη. Στο 19’ οι Νορβηγοί απείλησαν τον πορτιέρο του ΠΑΣ με τον Σάμουελσεν να κάνει το σουτ, όμως ο Πασχαλάκης ήταν στη σωστή θέση και μπλόκαρε την μπάλα.

Στο 32’ είχαμε την δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ με τον Ναδάλες. Ο Κοζορώνης έκανε την σέντρα και ο Ναδάλες αφύλακτος στο δεύτερο δοκάρι έκανε την κεφαλιά με την μπάλα να φεύγει ελάχιστα άουτ, ενώ στο 43’ είχαμε νέα ευκαιρία για τον ΠΑΣ να ανοίξει το σκορ όταν ο Γιάκος με απευθείας εκτέλεση φάουλ παραλίγο να ανοίξει το σκορ, όμως και πάλι ο Χάγκεν επάνω στην γραμμή έδιωξε σωτήρια την μπάλα.

Το ημίχρονο έκλεισε με μια ευκαιρία για την Οντ στο 45’ με τον Ρουντ να εκτελεί απευθείας φάουλ, όμως και πάλι ο Πασχαλάκης βρισκόταν σε επίκαιρη θέση, έπεσε σωστά και εξουδετέρωσε τον κίνδυνο.

Δύο γκολ σε τρία λεπτά!
Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν τον αγώνα οι δυο ομάδες το δεύτερο ημίχρονο και στο ίδιο τέμπο, με την Οντ να έχει την ελαφρά πρωτοβουλία, χωρίς όμως να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ του Πασχαλάκη. Και εκεί που όλα έδειχναν, ότι το ματς θα κυλήσει όπως το πρώτο ημίχρονο, με τον ΠΑΣ να αμύνεται και να ψάχνει τις αντεπιθέσεις για να «κλειδώσει» την πρόκριση, σε μια σέντρα από δεξιά ο Καρανίκας δεν κατάφερε να διώξει, η μπάλα βρήκε το χέρι του και ο Πολωνός διαιτητής έδειξε την βούλα του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Νορτνκβέλε στο 54’ που δεν λάθεψε και άνοιξε το σκορ για την ομάδα της Νορβηγίας.

Πριν προλάβουν να συνέλθουν οι Γιαννιώτες από την ψυχρολουσία, στο 57’ η Οντ πέτυχε και δεύτερο γκολ με κεφαλιά του Ακαμπουέζε, «κόβοντας» κυριολεκτικά τα πόδια των Γιαννιωτών. Το επόμενο δεκάλεπτο η Οντ πίεσε και άλλο την άμυνα του ΠΑΣ προσπαθώντας να κάνει  την ολική ανατροπή. Και θα το πετύχαινε, αν ο νεοεισελθών Κούτρης στο 66’ σε τετ-α-τετ με τον Ρόζμπαχ ήταν πιο προσεκτικός στο τελείωμά του, αφού πλάσαρε πάνω στο Νορβηγό γκολκίπερ.

Η πίεση των Νορβηγών συνεχίστηκε και στο 69’ σέντρα του Ζεκνίνι ο Ρούντ πετάχτηκε στο κέντρο της άμυνα έκανε το σουτ με την μπάλα να φεύγει άουτ, ενώ στο 73' σουτ του Μπεργκ έξω από την μεγάλη περιοχή η μπάλα πέρασε άουτ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα αντέδρασε και στο 75’ σουτ του Ακόστα έξω από την μεγάλη περιοχή πέρασε μόλις άουτ.

Στο 89’ το 3-0
Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΣ έστω και αγχωμένα θα έπαιρνε την πρόκριση, στο 89’ σε μια ανύποπτη φάση Ο Ζεκνίνι έβγαλε την σέντρα και ο Ρούντ με πλασέ σε κενή εστία έκανε το 3-0 ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και στέλνοντας τον αγώνα στην παράταση. Ίσως το δεύτερο ημίχρονο του ΠΑΣ Γιάννινα στον χθεσινό αγώνα είναι η χειρότερη εμφάνιση της ομάδας εδώ και πολύ καιρό. Βέβαια, εύσημα θα πρέπει να δώσουμε και στον τεχνικό της Οντ ο οποίος «διάβασε» καλά τον αγώνα και τροποποίησε το σύστημα του, υπερφορτώνοντας τον άξονα και τον την αριστερή πλευρά της Οντ, με τον Καρανίκα να μην μπορεί να αναχαιτίσει μόνος του τις επιθέσεις κατά κύματα από την πλευρά του.

Πρωταγωνιστής ο Κούτρης στην παράταση!
Με μια απίστευτη σκηνή, προάγγελος του τι θα ακολουθήσει, ξεκίνησε η παράταση. Πριν την σέντρα του α’ ημιχρόνου της παράτασης σύσσωμος ο πάγκος των κυανόλευκων, προεξάρχοντος του Κολιοφούκα, εμψύχωνε τους παίκτες του ΠΑΣ. Φαίνεται, ότι οι φωνές των συμπαικτών τους από τον πάγκο, «πώρωσαν» τους παίκτες του Πετράκη και στο 98’ ο Κούτρης έβαλε το «χρυσό» γκολ που έμελλε να κρίνει και την πρόκριση. Από δεξιά έγινε η σέντρα, ο Μαμπουλού «άφησε» έξυπνα να περάσει η μπάλα δίπλα του βγάζοντας τετ-α-τετ τον Κούτρη ο οποίος «τσίμπησε» την μπάλα και την έστειλε να αναπαυτεί στο βάθος της εστίας του Ρόζμπαχ, στέλνοντας στον έβδομο ουρανό παίκτες, προπονητικό τιμ και φιλάθλους! Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με μια φοβερή ευκαιρία στις καθυστερήσεις της παράτασης για την Όντ. Ο Μεσούντι εκτέλεσε κόρνερ, ο Γιόχανσεν έκανε την κεφαλιά απέκρουσε ο Πασχαλάκης, η μπάλα έφτασε στον Ρούντ που έκανε το σουτ, όμως και πάλι ο Πασχαλάκης με εκπληκτική επέμβαση γλύτωσε το γκολ.

Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 110’ ο Κούτρης  είχε την ευκαιρία να χριστεί ξανά σκόρερ, όταν επιχείρησε ένα φοβερό σουτ έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα βρήκε στο κάθετο δοκάρι των Νορβηγών.  Το υπόλοιπο της παράτασης, πέρασε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις με δυο σουτ του Μεσούντι στο 112’ και στο 116’ να περνούν άουτ.

Το τελευταίο σφύριγμα του Πολωνού διαιτητή Μούζιαλ βρήκε σύσσωμη την αποστολή του ΠΑΣ να πανηγυρίζει μαζί με τους φιλάθλους της ομάδας.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Πολωνός Τόμας Μούζιαλ και βοηθοί του οι συμπατριώτες του Ράντοσλαβ Σιέκα και ο Σεμπάστιαν Μούτσα.

Odd (Ν. Φάγκερμο): Ρόζμπαχ, Ρούντ, Γκρόνγκαρντ, Σαμούελσεν (62’ Μπερκ), Γιόχανσεν, Ζεκνίνι, Νορντκβέλε (84’ Μεσούντι), Σεμπ Μπέργκε, Γιένσεν (101’ Νίλσεν), Χάγκεν, Ακαμπουέζε.

ΠΑΣ ΓΙάννινα (Γ. Πετράκης): Πασχαλάκης, Ναδάλες, Καρανίκας, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Μπέριος, Λίλα, Κοζορώνης (94’ Δώνης), Ακόστα, Γιάκος (78’ Μαμπουλού), Φερφελής (66’ Κούτρης).

Ειδική μνεία, πρέπει να γίνει στους 350-400 φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννινα που ταξίδεψαν στη Νορβηγία για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από όλα τα μέρη της Ευρώπης. Εν μέσω οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, αλλά και γενικότερης αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα παγκοσμίως, οι ηρωικοί φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα αψήφησαν χιλιόμετρα, ταλαιπωρία, έξοδα για να είναι κοντά στην ομάδα τους και να πανηγυρίσουν μαζί τους μια πολυπόθητη πρόκριση. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαν να λείψουν από ταξίδι «στας Ευρώπας», όταν στην πενηντάχρονη ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα δεν έλειψαν ποτέ από το πλάι της ομάδας τους στον Εύοσμο, στην Καρδίτσα και σε όλη την επαρχία της χώρας μας. Για αυτούς που ήταν εκεί, αλλά και όσους δεν κατάφεραν να είναι εκεί, η χθεσινή πρόκριση σβήνει όλες τις πίκρες και τις αδικίες που έχουν βιώσει όλα αυτά τα χρόνια και τους αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ που και στις πολλές άσχημες και στις λίγες καλές στιγμές της ομάδας τους, της ομάδας μας είναι ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ…

Αναδημοσίευση από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ (Αποστολή στη Νορβηγία: Θανάσης Μυριούνης)

Σχόλια