Ένα ακόμη κέντρο της Ορθοδοξίας από τον Αναστάσιο στο Μεσοπόταμο


Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, στο Μεσοπόταμο, μία από τις πιο σημαντικές ορθόδοξες κοινότητες στο Δήμο Φοινίκης.

Δεκάδες πιστοί απ’ τον οικισμό αλλά και τις γύρω ενορίες της πεδιάδας του Βούρκου συγκεντρώθηκαν να συμμετέχουν και συμπροσευχηθούν σ’ αυτό το μοναδικό και σπουδαίο γεγονός για την Ορθόδοξη κοινότητα αυτής της Ενορίας αλλά και για όλη τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου.

Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της περιοχής κ. Β. Ντούλες, η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα κ. Ε. Σουρανή, ο Γεν. Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Β. Τόλιος, ο Δήμαρχος Φοινίκης κ. Λ. Χρήστος, ο Πρόεδρος Ομόνοιας κ. Λ. Παππάς, παράγοντες της ελληνικής ομογένειας κ.α.

Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Εγκαινίων καθώς και τη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε καθώς και κήρυξε το λόγο του Θεού. Ιδιαίτερα επισήμανε το γεγονός ότι οι Απόστολοι που τιμώνται στον Ναό αυτό, ο Πέτρος και ο Παύλος ήταν δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες και μάλιστα οι αφετηρίες τους του καθενός δεν ήταν καθόλου παρόμοια. Και παρόλα αυτά τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά τους κάνουν τόσο αγαπητούς για τους Χριστιανούς, πολύτιμους για την Εκκλησία του Χριστού και παραδείγματα προς μίμηση: είχαν βαθιά δίψα να γνωρίσουν το Θεό, ήταν συνεχώς όχι αλάνθαστοι αλλά σε αδιάκοπη μετάνοια για τα λάθη, ήταν άνθρωποι αγάπης: αγάπη απεριόριστη για το Θεό και αγάπη για τους ανθρώπους, καθώς και τέταρτο ήταν άνθρωποι αυτοθυσίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε ώστε και αυτός ο ιερός ναός που εγκαινιάστηκε να μετατραπεί σε κέντρο της λατρευτικής ζωής των πιστών αυτής της ενορίας και ως τέτοιος όπως κάθε Ορθόδοξος ναός να γίνει ναός αγάπης, ειρήνης, συμφιλιώσεως, κοινωνικής συμβολής, ευχαριστίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι καθηγητές και μαθητές του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης» που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί υπό την άμεση φροντίδα του Αρχιεπισκόπου και που συμπεριλαμβάνει το Επαγγελματικό με τέσσερεις ειδικότητες, και το Γενικό Λύκειο ως ξεχωριστή μονάδα, και που βρίσκεται σε σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο στο προαύλιο του Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οργάνωσαν σύντομη εορταστική εκδήλωση για την ημέρα των Εγκαινίων αλλά και την 25η Επέτειο της ελεύσεως στην Αλβανία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Μέσα απ’ τα θέματα που είχαν επιλέξει για το πρόγραμμα αλλά και αφηγήσεις προσωπικών εμπειριών από πρώην μαθητές του Κολλεγίου (συμπληρώνει και αυτό 10 χρόνια απ’ την έναρξη φέτος, είχε ανοίξει το 2006), εξέφρασαν την βαθιά τους ευχαρίστηση και την ευγνωμοσύνη για την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου με το κέντρο αυτό παιδείας. Είναι δεκάδες πλέον οι νέοι και οι νέες που έχουν τελειώσει αυτό το σχολείο και συνεχίζουν τις ανώτερες σπουδές ή ασκούν τα επαγγέλματα που έμαθαν εκεί. Κυρίως έμαθαν και μαθαίνουν την χριστιανική αγάπη, τις αρχές του κοινωνικού ήθους, την καλή συμπεριφορά και αισθάνθηκαν από κοντά την μέριμνα του Αρχιεπισκόπου.

Ο ιερός ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που καθαγιάστηκε σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή στο κέντρο της κοινότητας Μεσοποτάμου. Το οικόπεδο είναι εκκλησιαστική ιδιοκτησία που αγοράστηκε τα τελευταία χρόνια απ’ τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι όμορφος ναός, ήμιπροκατασκευασμένος, τρίκλητη βασιλική με τρούλο. Στη δυτική πλευρά και τη νότια διαθέτει υπόστεγο χαγιάτι υποβασταζόμενο σε αρμονική τοξοστοιχεία. Το εμβαδόν του ναού είναι 230μ2. Το κωδωνοστάσιο, ύψους 16.5μ είναι σε μικρή απόσταση απ’ το ναό με όμορφο αρχιτεκτονικό σχέδιο που προσδίδει ομορφιά όχι μόνο στο συγκρότημα αλλά σε όλο το κέντρο του οικισμού. Ο ναός και το κωδωνοστάσιο επίσης κτίστηκαν κατά την περίοδο 2000-2004 με πρωτοβουλία και κονδύλια καθώς και μέριμνα επίβλεψης απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Έχει γίνει πρόοδος επίσης για τον εσωτερικό εξοπλισμό του ναού με ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, εικόνες, ιερά σκεύη του Ιερού κ.α.

Με τη φροντίδα του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου με την ολοκλήρωση του ναού έγινε εφικτό ώστε να λειτουργείται σε τακτά διαστήματα και να μετατραπεί σε σημαντικό λατρευτικό κέντρο για τους πιστούς της Ενορίας και ειδικά του νέους και τις νέες του κολλεγίου και όλης της περιοχής που διοργανώνουν εκεί τις πνευματικές τους δράσεις.

Στο ίδιο οικόπεδο όπως προαναφέρθηκε είναι και το κτίριο και βοηθητικοί χώροι του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης». Η όλη αυτή επιφάνεια της αυλής και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου έχουν μετατραπεί σε πραγματικό όμορφο πράσινο πάρκο.

Από πλευράς του Αρχιεπισκόπου τα προηγούμενα χρόνια στο χωριό αυτό έχουν γίνει και κοινοτικά προγράμματα όπως η διεύρυνση των χώρων του δημοσίου σχολείου με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, η τσιμεντόστρωση κοινοτικών δρόμων κλπ.

Σχόλια