Πανήγυρις της υπεραγίας Θεοτόκου στο Δέλβινο

Η Θεία Λειτουργία πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου-         Αρτοκλασία στην τοποθεσία της πρώτης αρχιερατικής Λειτουργίας το 1991

–         Επίσκεψη στη Μονή της Κοιμήσεως της Παναγίας στο Κώσταρι.



Στον ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Δέλβινο, πρωτοστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου και Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.
Μια απ’ τις πλέον αγαπητές γιορτές για τον Ορθόδοξο λαό, την πανήγυρη της πολυτίμου μεσίτριας προς τον Θεό, τη Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το Πάσχα του Καλοκαιριού όπως αποκαλείται για να επισημανθεί η σημασία της στη συνείδηση και την παράδοση του Ορθόδοξου λαού, συγκέντρωσε σήμερα στο Δέλβινο δεκάδες πιστών, νέους και νέες κυρίως. Ήταν χαρούμενη κατανυκτική εορταστική ατμόσφαιρα αλλά και πνευματικά κατανυκτική μετά την ολοκλήρωση της νηστείας για την Κοίμηση της Παναγίας.

Η Θεία Λειτουργία προσέλαβε και επετειακό χαρακτήρα καθώς αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 25 χρόνια (19 Αυγούστου 1991) από τότε που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με την ιδιότητα τότε του Πατριαρχικού Εξάρχου, και στα πλαίσια της περιοδείας του σε όλο το χώρο της Αλβανίας όπως διερευνήσει και διαπιστώσει την κατάσταση της Ορθοδοξίας, λειτούργησε για πρώτη φορά στο Δέλβινο. Τέλεσε τη Θεία Λειτουργία κάτω από ένα πλατάνι πάνω στον κορμό του οποίου είχε τοποθετηθεί ένας ξύλινος σταυρός, ακριβώς στο σημείο όπου κάποτε υπήρξε ο παλιός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είχε κατεδαφιστεί στα χρόνια του διωγμού προκειμένου να κτιστεί το «νεκροταφείο των κομουνιστών πεσόντων» της πόλης. Πρόκειται για μια απ τις ιστορικές πλέον φωτογραφίες, και που εκφράζουν καλύτερα την αφετηρία της πορείας της ανασυγκρότησης της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία.
Ακριβώς για να θυμηθούμε το γεγονός αυτό αμέσως μετά απ’ τη Θεία Λειτουργία και σε λιτανεία, οι πιστοί με επικεφαλείς του αρχιερείς και τους ιερείς πορεύτηκαν απ’ το νέο ναό έως το σημείο εκείνο και διαβάστηκε εκεί Αρτοκλασία (Η ευλογία των Πέντε Άρτων).
Πέραν της συγκίνησης της επετείου εκείνου του γεγονότος της πρώτης αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετά από δεκαετίες έλλειψης, ο Αρχιεπίσκοπος προσέδωσε και μια άλλη βαθύτερη θεολογική διάσταση αυτής της ξεχωριστής ακολουθίας. Η Ορθόδοξη τοπική Εκκλησία, είπε, αμέσως μετά το διωγμό βιώνει τη βαθιά εμπειρία του Ευαγγελίου του Θαύματος του Κυρίου με τους Πέντε Άρτους.
Μίλησε πάνω σ’ αυτό το θαύμα και πως ο Κύριος ευλογεί το όλο έργο που συντελείται στην Εκκλησία μας εκ του μηδενός. Αλλά και παρότρυνε τους πιστούς ότι το άλλο μεγάλο δίδαγμα του Θαύματος αυτού του Κυρίου είναι το γεγονός της προσωπικής του καθενός συμβολής των πιστών. Εκείνοι, οι μαθητές, σ’ εκείνο το ερημικό μέρος προσέφεραν τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια και αυτά ευλόγησε ο Κύριος και τα πολλαπλασίασε.
Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του μίλησε και πάνω στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και για την Ευαγγελική της ημέρας περικοπή. Η Παναγία είναι το πρόσωπο εκείνο που μιλάει περισσότερο με τη σιωπή Της και κερδίζει την αγάπη του λαού μέσα απ’ την άκρα ταπείνωση και την απλότητα  που περιγράφεται στη συμπεριφορά της. Δεν είναι η καταγωγή της από ευγενική τάξη, ούτε ο πλούτος ο εξαιρετικός και ούτε η υψηλή κοινωνική τάξη. Απεναντίας μια απλή κοπέλα και ταπεινή, αλλά απολύτως υπάκουη στην κλήση του Θεού αξιώθηκε να γίνει Μητέρα του Θεού του Αχώρητου. Και ερμηνεύοντας παραπέρα το τέλος της Ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, ο Μακαριώτατος παρατήρησε ότι ατυχώς διάφοροι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν αυτή τη φράση ότι δήθεν ο Κύριος επιχειρεί να μειώσει την προσωπικότητα της Υπεραγίας Μητέρας Του. Απεναντίας Αυτή υψώνεται και μάλιστα μέσα απ’ το παράδειγμα Της προσπαθεί να οδηγήσει όλους τους ανθρώπους πως δύναται να αποκτήσουν το ύψος Της. Ακούγοντας και κυρίως τηρώντας το Λόγο του Θεού. Ναι αλήθεια είναι αυτό (μακάρια η κοιλία εις εβάστασε και μαστοί ας εθύλασαν) αλλά μακάριοι είναι όσοι θα ακούουν το Λόγο του Θεού και θα τον Τηρούν αυτόν! Δεν επιχειρείται η μείωση της Θεοτόκου αλλά η άνοδος, ανύψωση μέσα απ’ την οδό την οποία ο Κύριος υποδεικνύει στο ύψος  που Εκείνη βρίσκεται. Και ακούγοντας και τηρώντας το Λόγο του Θεού δεν μπορεί παρά να γίνουμε άνθρωποι ταπεινότητας, υπακοής, βαθιάς πίστεως, ευλάβειας, και πάνω απ’ όλα άνθρωποι αγάπης
Καθ’ όλη αυτή την πολυήμερη περιοδεία στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπαψε να παροτρύνει και ενισχύει τους πιστούς ακριβώς στο να γίνουν φορείς της αγάπης, όχι μιας αφηρημένης αγάπης αλλά ασκούμενης σε κάθε περίσταση.

Ανάμεσα στους πιστούς σήμερα στο Δέλβινο παραβρέθηκαν και η Δήμαρχος Αγ. Σαράντα κ. Φλ. Κόκα, ο βουλευτής της περιοχής κ. Β. Ντούλες, η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα κα. Ε. Σουρανή καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος για λίγο γύρισε και στην ι. Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πάνω απ’ το Μεσοπόταμο, πλησίον του Κώσταρι, ιερείς και πιστοί της περιοχής υποδέχτηκαν τον Μακαριώτατο στην μικρή Μονή που εντούτοις ανά τους αιώνες έχει προσελκύσει την ευλάβεια πολλών πιστών της ευρύτερης περιοχής του Βούρκου και του ευχήθηκαν «το καλωσόρισμα στο σπίτι σου», όπως χαρακτηριστικά είπε η μικρή κοπέλα που του προσέφερε ανθοδέσμη με φρέσκα λουλούδια. Ο Αρχιεπίσκοπος προσευχήθηκε στο μικρό Ναό της Μονής, συνεχάρη τους πιστούς και τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου για τη φροντίδα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εκεί και μίλησε λόγια πνευματικά γεμάτα συμβουλές και παραινέσεις. Μίλησε και για τη διάσταση εκείνη της παράδοσης που πολλές φορές παραβλέπουμε. Παράδοση είναι ο λαογραφικός πλούτος και τα λαϊκά πανηγύρια. Αλλά αυτά έχουν μια πηγή σε μια πολύ βαθύτερη παράδοση ποτ είναι η χριστιανική πίστη που όπως οι ρίζες τρέφει τα κλαδιά αυτού του δέντρου που είναι η λαϊκή παράδοση. Μίλησε επίσης για την ιστορική μνήμη: που ξεκίνησε η πορεία μας, πόσο υποφέραμε στα χρόνια της αθεΐας, και που βρισκόμαστε σήμερα. Έτσι θα βρούμε περισσότερους λόγους να ευχαριστήσουμε το Θεό για τα πλούσια δώρα Του και να ευγνωμονούμε την πιο ασφαλή και βεβαία Μεσίτρια μας, την Μητέρα του Θεού ημών, την Παναγία Μαρία.
Ο Αρχιεπίσκοπος άλλη μια φορά εξήγησε στους πιστούς τους προβλεπόμενους κανονισμούς για την χρηστή διαχείριση των Μονών έως ότου αποκτήσουν δικές τους αδελφότητες μοναχών. Οι κανονισμοί αυτού είναι κατοχυρωμένοι στο Καταστατικό της Εκκλησίας μας όπως αυτοί εγκρίθηκαν κατά την περασμένη άνοιξη. Και γίνεται λόγος για δυνατότητες μιας συνεχούς πιο αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων των πιστών και των επισκοπών για την καλή πορεία των υποθέσεων και την αποφυγή αθέμιτων προστριβών.

Ευλογημένη η δεκαήμερη περίοδος αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εορτασμού της 25ης επετείου απ την έλευση στην Αλβανία ενός πνευματικού ποιμενάρχη στις διαστάσεις της προσωπικότητας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, με όλα αυτά τα σπουδαία αλησμόνητα πνευματικά γεγονότα στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου και μέσα ανάμεσα στο ποίμνιο της. Ο καθαγιασμός του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού, η παρουσίαση του νέου δίτομου βιβλίου «Το οικοδομικό έργο στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου», τα Εγκαίνια του ι. ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μεσοπόταμο και σήμερα η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δέλβηνο.

Η ευχή που εκφράστηκε πάνδημα απ’ τους πιστούς με την προτροπή του οικείου Μητροπολίτη Δημητρίου γίνεται προσευχή ικετηρία θερμή προς τον Θεό και τη Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ώστε ο Αρχιεπίσκοπος μας να ζήσει έτη πολλά με όλο το φωτισμό του Κυρίου για την αδιάκοπη πρόοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας!

(μετάφραση απ την ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας)
tachydromos.org

Σχόλια