Αντί για ένα Λαζαράτι … δεκάδες


Επί σειρά ετών η Ευρώπη μιλούσε για το Λαζαράτι... Αποτελούσε την βασική πηγή παραγωγής χασίς κι από κει ξεκινούσαν τα πολυεθνικά κυκλώματα να διακινούν ποσότητες προς την Ελλάδα και την Ιταλία και εν συνεχεία προς άλλες χώρες.

Το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στην Αλβανία, είχε ως αποτέλεσμα η πολυετής ενασχόληση των κατοίκων στο Λαζαράτι, με το χασίς, να πάρει τέλος. Μαζί χτυπήθηκαν πηγές χρηματοδότησης του αντιπολιτευόμενου δημοκρατικού κόμματος.

Και σταδιακά, μέσα σε τρία χρόνια, στήθηκε νέο κατεστημένο. Αντί για ένα Λαζαράτι, η Αλβανία έχει πλέον δεκάδες.

Χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται αποκλειστικά με χασίς. Τους τελευταίους μήνες οι διαστάσεις που έλαβε η καλλιέργεια είναι εκρηκτικές. Και συνεχείς οι καταγγελίες ότι η καλλιέργεια και το εμπόριο γίνονται πλέον με την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας , ενίοτε και με την προστασία της.

Τώρα, χρήματα από τις χασισοκαλλιέργειες, καταλήγουν σε ανθρώπους του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος.



Καταγγελίες για διεφθαρμένους πολιτικούς, περίεργες και σκοτεινές δολοφονίες, διασυνδέσεις με ακραίους κύκλους, αποτελούν την καθημερινότητα στην Αλβανία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έκθεσης της ιταλικής αστυνομίας, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Αλβανία παραμένει η κυριότερη χώρα παραγωγής ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Corriere della Sera», βασιζόμενα στα στοιχεία της έκθεσης, φέτος οι εκτάσεις με καλλιέργειες χασισόδεντρων αυξήθηκαν κατά 25%.

Σημειώνει δε ότι η κάνναβη καλλιεργείται σε 363 περιοχές της Αλβανίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα κέρδη από τα ναρκωτικά ανέρχονται στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, και μεγάλο μέρος των εσόδων αυτών περνούν στα χέρια των αλβανικών εγκληματικών ομάδων.

Η αλβανική αντιπολίτευση έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το 30% των κερδών από τα ναρκωτικά που παράγονται στη χώρα πηγαίνει στους λογαριασμούς του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος - σύμφωνα με κατηγορίες του Δημοκρατικού Κόμματος - θα τα χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσει τις επόμενες εκλογές, που αναμένεται να γίνουν σε λίγους μήνες.

epiruspost

Σχόλια