Τέλος εποχής στην αυτόνομη εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου στο Αλβανικό κοινοβούλιο


Σκοπός της ΕΕΜ δεν πρέπει να είναι η υποστήριξη Ελλήνων υποψηφίων διαμέσου των Αλβανικών κομμάτων αλλά η αυτόνομη και ανεξάρτητη φωνή.
Ποιες τολμηρές πολιτικές κινήσεις μας σώζουν ;

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, είναι ιδιαίτερα δραματικά και ανησυχητικά για το μέλλον της ΕΕΜ. Τα αμιγώς Ελληνικά κόμματα, δεν κατάφεραν να αναδείξουν κάποιον υποψήφιο τους αλλά αντιθέτως, ανέδειξαν περίτρανα τις αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα.

Αν κάνουμε μια βαθύτερη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, εστιάζοντας στην σκληρή αλήθεια των αριθμών, θα διαπιστώσουμε πως για την ανάδειξη της τρίτης θέση του Δημοκρατικού κόμματος (PD) στην Περιφέρειας Αυλώνας υπολογίστηκε στους 7.735 ψήφους. Η έδρα αυτή ανήκει στον Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος ανταμείφτηκε με την βέβαιη εκλόγιμη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού κόμματος.

Η προνομιακή αυτή θέση σίγουρα δεν του δόθηκε χωρίς ανταλλάγματα. Θα πρέπει να είναι κάποιος αφελής για να πιστεύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, θα χάριζε μια σίγουρα δική της έδρα για τα μάτια του Βαγγέλη. Το συμπέρασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο ισχυρό αν δούμε την συνεισφορά των ψήφων που το ΚΕΑΔ και  προσωπικά ο πρόεδρος του, Βαγγέλης Ντούλες προσέφεραν για την επίτευξη του στόχου. Μπορεί σήμερα να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με σιγουριά ποια είναι τα ανταλλάγματα αυτά ή οι υποσχέσεις που αποσπάστηκαν αλλά σίγουρα οι μελλοντικές κινήσεις του κ. Ντούλε θα μας βοηθήσουν να τα εμπεδώσουμε όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν με αντίστοιχα πολιτικά παζάρια που έχει στο βιογραφικό του.

Στην πραγματικότητα, ο Βαγγέλης Ντούλες εκπροσωπεί κυρίως τους Αλβανούς ψηφοφόρους της Περιφέρειας Αυλώνας που του προσέφεραν την έδρα και ελάχιστους Έλληνες που ακολούθησαν το μετέωρο βήμα του στο κενό. Η συντριπτική αυτή αναλόγια των ψήφων μας κάνει να αναρωτηθούμε για τα συμφέροντα ποιανού θα κοπιάσει ο κ. Ντούλες.

Για την προσωπική απόφαση του Ντούλε να ενταχθεί ως υποψήφιος στην λίστα του Δημοκρατικού κόμματος (PD) Αλβανίας η αντίδραση των συνολικά 3.129 ψηφοφόρων που προτίμησαν το ΚΕΑΔ, κατά τις προηγούμενες εκλογές του 2013 στον Δήμο Φοινίκης, είναι η εξής:

-         2045 συμπολίτες μας επέλεξαν την αποχή/αδιαφορία ως προς τα πολιτικά τεκταινόμενα. (θα πρέπει να μας προβληματίσει η διαχρονικά μειούμενη συμμετοχή των συμπατριωτών μας).
-         Αύξηση κατά 333 ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος.
-         Αύξηση κατά 602 ψήφους του Σοσιαλιστικού Κόμματος,
-         Αύξηση κατά 232 ψήφους του LSI.
-         Μείωση κατά 83 ψήφους του ΜΕΓΚΑ.

Συνεπώς, οι Κεαδήτες προτίμησαν κατά κανόνα την αποχή/αδιαφορία και μόνον 333 ψηφοφόροι επέλεξαν να ακολουθήσουν «την στροφή» του  Ντούλε στο Δημοκρατικό Κόμμα. Σχεδόν διπλάσιοι (!), 602 ψηφοφόροι επέλεξαν την πρόταση του Σοσιαλιστικού (PS) παρά την εμφανώς ανθελληνική γραμμή του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Σημαντική αύξηση κατέγραψε το αριστερών καταβολών LSI το οποίο κατάφερε να πείσει 232 επιπλέον ψηφοφόρους. Το ΜΕΓΚΑ σημείωσε μια μικρή καθίζηση της τάξης των 83 ψηφοφόρων αλλά, θεωρητικά τουλάχιστον, κάνεις Κεαδίτης δεν το προτίμησε.

Όπως φαίνεται, οι προεκλογικές προτροπές του κ. Ντούλε προς τους Βορειοηπειρώτες ψηφοφόρους, φαίνεται να είχε τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά για τον ίδιο αποτελέσματα. Η σκληρή και άγρια ρητορική που εξαπέλυσε εναντίον του ΜΕΓΚΑ είχε σαν συνέπεια να τους οδηγήσει στην αγκαλιά των Αλβανικών Κόμματων (κυρίως αριστερών πεποιθήσεων). Το Δημοκρατικό Κόμμα, είχε ένα μικρό όφελος της τάξης των μόλις 333 ψήφων οι οποίοι είναι κατώτεροι και των πιο απαισιόδοξων προβλέψεων του επιτελείου Ντούλε. Το ΜΕΓΚΑ από την άλλη πραγματοποίησε συντήρηση δυνάμεων και κράτησε δίπλα του το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του.

Συμπεράσματα.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η συνοχή της ΕΕΜ διαλύεται με καθαρή την τάση να απορροφηθεί από τα Αλβανικά Κόμματα εξουσίας. Η τάση αυτή επηρεάζει κυρίως τους διαμένοντας στα πάτρια εδάφη οι οποίοι αναγκάζονται να «ξεπουληθούν» για μια θέση εργασίας που όντως είναι αναγκαία. Αισθάνονται την ανάγκη να έχουν την κάλυψη ενός δυνατού πολιτικού φορέα, κάτι το οποίο το ΚΕΑΔ έπαψε προ πολλού να τους προσφέρει.

Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι μιλάνε για ενότητα και συσπείρωση των δυνάμεων αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο κατά την άποψη μου δεν είναι εφικτό. Πλέον χάσαμε και το τελευταίο προπύργιο μας το οποίο ήταν η ανεξάρτητη και αυτόνομη εκπροσώπηση στην Αλβανική Βουλή. Η ΕΕΜ φαντάζει πιο αδύναμη και διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Σχεδόν αγγίζει τα όρια του αφανισμού της εάν δεν υπάρξει ισχυρή και αποφασιστική παρέμβαση του Εθνικού Κέντρου.

Κατά την άποψη μου, απαιτείται η συσπείρωση άλλων των Ελλήνων γύρω από έναν ενιαίο και αποδεκτό φορέα. Ο φορέας αυτός θεωρώ πως δεν μπορεί να είναι άλλος από την οργάνωση «Ομόνοια» η οποία αντιμετωπίζεται με σεβασμό από την πλειονότητα των Βορειοηπειρωτών. Θα πρέπει άμεσα η «Ομόνοια» να μετατραπεί σε πολιτικό φορέα και να εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό της. Πλέον, τα εμπόδια που είχαν επιβάλει την ίδρυση του ΚΕΑΔ έχουν εξαλείψει κάτι που επιτρέπει την δρομολόγηση εξελίξεων με την συμμετοχή όλων των υφιστάμενων και φθαρμένων φορέων που έχουν κουράσει την κοινή γνώμη. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η «ΟΜΟΝΟΙΑ» είναι η μόνη που μπορεί να συσπειρώσει το σύνολο των Βορειοηπειρωτών καθώς διαθέτει ιστορία και επιτυχίες που δεν πρέπει να διαγραφούν από την μνήμη του λαού μας.

Αν καταφέρουμε την πολυπόθητη αλλά με πολλές δυσκολίες συσπείρωση της κοινότητας μας, αριθμητικά μπορούμε να εκλέξουμε, το ελάχιστο, τρεις έδρες στην Αλβανική Βουλή. Δυο στην περιφέρεια Αυλώνας και μια στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Τέλος, πιθανολογείτε από κύκλους της πολιτικής ζωής της Αλβανίας, να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στον παρών εκλογικό νόμο, ο οποίος θα επιτρέπει την συμμετοχή στις εκλογές των μεταναστών που βρίσκονται εκτός των Αλβανικών συνόρων δίνοντας τους το δικαίωμα να ψηφίζουν στις χώρες διαμονής τους. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την χρυσή αλλά και τελευταία ευκαιρία μας να ορθοποδήσουμε και να δείξουμε πως υπάρχουμε. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί.

 Ηλίας Θανάσης – Δικηγόρος

Σχόλια