Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους βορειοηπειρώτες έξω από την αλβανική πρεσβεία

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των αλβανικών μεθοδεύσεων στη Χειμάρρα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, έξω από την Αλβανική Πρεσβεία επί της λεωφόρου Κηφισίας. Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Ένωση Χειμαρριωτών της Αθήνας, αντιδρώντας στις νέες κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών της Χειμάρρας, με εντολή της κυβέρνησης Ράμα. «Διαδηλώνουμε την αγανάκτησή μας για το σχέδιο ξεριζωμού μας, σε συνθήκες εθνοκάθαρσης, ανομίας και παραβιάσεως κάθε έννοιας δικαίου, με τις ληστρικές μεθόδους που το αλβανικό κράτος εφαρμόζει στην Χειμάρρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών κ.Σπύρος Κούτουλας, ζητώντας από τα Τίρανα να σταματήσουν τις αυθαίρετες  κατεδαφίσεις. «Ρίχνουν σπίτια στην Χειμάρρα, που είναι παλαιότερα από το αλβανικό κράτος που ιδρύθηκε το 1913» επεσήμανε με νόημα ο ίδιος.

Στο Ψήφισμα Διαμαρτυρίας που θυροκολλήθηκε στη συνέχεια στην είσοδο της αλβανικής πρεσβείας, η οποία φυλασσόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη προς αποτροπή πιθανών επεισοδίων, αναφέρονται μεταξύ άλλων : «Η Ένωση Χειμαρριωτών, μαζί όλους τους συμπατριώτες μας μεταξύ αυτών και τις οικογένειες που θίγονται και απειλείται η ιδιοκτησία τους, καθώς και εν γένει – βάσει των σχεδίων της Αλβανικής Κυβέρνησης μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Χιμάρας – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ  για τις ενέργειες αυτές της Κυβέρνησης. Ως Χειμαρριώτες, ως πολίτες της χώρας νομοταγείς και υπεύθυνοι, ως μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ως ευρωπαίοι πολίτες, διαμαρτυρόμαστε για την ρίζα όλων των προβλημάτων, που δεν είναι άλλο από το «περιουσιακό πρόβλημα» που ταλαιπωρεί την περιοχή μας εδώ και 27 χρόνια. Ένα πρόβλημα που το Κράτος και η Κυβέρνηση ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να επιλύσουν και έχει ως αποτέλεσμα να ξεριζωνόμαστε από την γη των προγόνων μας».

Και το ψήφισμα συνεχίζει και καταλήγει : «ΖΗΤΟΥΜΕ την νομοθέτηση ώστε οι περιουσίες των κατοίκων του Δήμου Χιμαρας από τον Λογαρά μέχρι την Νίβιτσα, να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κληρονομικούς δικαιούχους. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα έχει ως αποτέλεσμα την στέρηση των περιουσιακών μας δικαιωμάτων. Να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις σπιτιών και οι απαλλοτριώσεις, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση. ΖΗΤΟΥΜΕ να γίνουν σεβαστοί οι Νόμοι του κράτους και να λαμβάνεται υπ’ όψιν και να γίνεται σεβαστή η άποψη των πολιτών, πριν η Κυβέρνηση της Αλβανίας εκπονήσει και εφαρμόσει σχέδια που αφορούν την περιοχή μας, την πόλη μας και εν τέλει την ζωή και τα σπίτια μας».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν και δήλωσαν την υποστήριξη τους, κλιμάκιο βουλευτών της Χρυσής Αυγής καθώς και στελέχη του κόμματος Νέα Δεξιά..

protothema.gr

Σχόλια