Προσκύνημα στον τάφο του Πατροκοσμά στο Κολικόντασι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πλήθος πιστών από την Αλβανία και την Ελλάδα  κατέκλυσαν τον πανορθόδοξο χώρο  της Ιεράς Μονής του Αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι, εκεί όπου  βρίσκεται  ο  χαριτόβρυτος τάφος Του  ,προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την εορτή Του .

Σημειώνεται ότι τα  λείψανά Tου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για λόγους ασφαλείας φυλάσσονται  στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα και μεταφέρονται στην Ιερά Μονή μόνο την ημέρα της εορτής Του .

Σήμερα  24 Αυγούστου ,ανήμερα της εορτής Του,  μετά τη Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου ,ακολούθησε η λιτάνευση των λειψάνων και της εικόνας του Αγίου.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις όπως κάθε χρονιά ,  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου   κ.Αλέξανδρος Καχριμάνης αλλά και αρκετοί πιστοί από τα Ιωάννινα που συμμετείχαν στην προσκηνυματική εκδρομή που οργανώθηκε .



Η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά ,ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία του του Γένους ,ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ,απομένει ωστόσο η ασφαλτόστρωση που οδηγεί στον ιερό χώρο  ,προκειμένου να  γίνεται πιο εύκολα η πρόσβαση των πιστών ώστε  να είναι πιο συχνές οι εκδρομές πιστών στον ιερό χώρο ,του φωτοφόρου απόστολου  του Ευαγγελίου ,στα δύσκολα χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς,του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , του Αγίου  ο οποίος απ όπου περνούσε  διδάσκοντας  τους σκλαβωμένους Ελληνες τα  Αγία Γράμματα ,έχτιζε σχολειά και εκκλησίες,με τους πιστούς να  "κρέμονται" από τα Λόγια  Του .

Υπολογίζεται ότι ο Άγιος  μέσα σε 16 χρόνια ίδρυσε  περίπου 200 σχολεία.



Ο φθόνος όμως των Εβραίων σε συνεργασία με τους Τούρκους είχε ως αποτέλεσμα τον απαγχονισμό   Του στο Κολικόντασι το 1779 μ.χ .
Το λείψανό  Του το πέταξαν στα νερά του ποταμού Αψου  και παρά την πέτρα που είχαν δέσει στο λαιμό του ,το λείψανο επέπλεε ..



epirus-tv-news.gr

Σχόλια