Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα για σειρά θεμάτων που σκιάζουν την υπόθεση, δηλώνει ο Βαγγέλης Ντούλες

Αρνητική τροπή παίρνει η υπόθεση της εξέτασης της σορού του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα από Έλληνα ιατροδικαστή, καθώς η αλβανική κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι ισχυριζόταν μέχρι και πριν από λίγες ώρες, απαγόρευσε στον καθηγητή Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θόδωρο Βουγιουκλάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Αργυρόκαστρο, να κάνει τη δική του πραγματογνωμοσύνη.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο Έλληνας βουλευτής στην Αλβανία, Βαγγέλης Ντούλες, σημειώνοντας ότι οι Αλβανοί αποφάσισαν ότι η σορός του 35χρονου θα πάει για εξέταση στην κεντρική Εγκληματολογική Υπηρεσία της χώρας, στα Τίρανα, διότι η υπόθεση αφορά την Εισαγγελία Κακουργημάτων.

Σημειώνεται ότι η αλβανική πλευρά είχε δεχθεί το αίτημα της οικογένειας του νεκρού να εξετάσει τη σορό του και Έλληνας ιατροδικαστής. Ωστόσο όπως διεμήνυσε στην οικογένεια του 35χρονου, θα ακολουθηθεί η επίσημη διαδικασία, για να μην υπάρξουν γκρίζα σημεία στην εξέταση της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα την Τρίτη οι αλβανικές Αρχές είχαν εγκρίνει το αίτημα της οικογένειας Κατσίφα για εξέταση της σορού του από Έλληνα ιατροδικαστή. Αρχικά η Αλβανία αρνήθηκε να δώσει άδεια, επικαλούμενες γραφειοκρατικούς λόγους, τελικά όμως το αίτημα εγκρίθηκε έπειτα από παρέμβαση από το ελληνικό προξενείο.

Μουδιασμένοι και ταυτόχρονα αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στους Βουλιαράτες και στα άλλα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δύο μέρες μετά τον τραγικό χαμό του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά αντρών των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr ο μοναδικός Έλληνας βουλευτής στην Αλβανία και πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες.

Όπως υποστήριξε, υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα για σειρά θεμάτων που σκιάζουν την υπόθεση, για τα οποία πρωτίστως οι συγγενείς του νεκρού αλλά και όλοι οι Έλληνες της Αλβανίας ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Γιατί έπρεπε να συμβεί το μοιραίο; Υπό ποιες συνθήκες συνέβηκε αυτό; Γιατί δεν προτιμήθηκε κάποια άλλη λύση; Αναγνωρίζουμε ότι προτεραιότητα των αστυνομικών δυνάμεων είναι η ασφάλεια των ίδιων των δυνάμεών της, αλλά ταυτόχρονα είναι και η ασφάλεια της ζωής του ατόμου, εναντίον του οποίου διεξάγεται μια αστυνομική επιχείρηση. Έχουμε σοβαρά ερωτήματα, για το αν ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος δικαίου», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Ντούλες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία από τους εμπειρογνώμονες, εκδοθούν τα ιατροδικαστικά πορίσματα και αξιολογηθούν ότι αυτά είναι αξιόπιστα, ο ίδιος θα φέρει το θέμα σε όποιον τοπικό και διεθνή φορέα είναι δυνατό, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Στο Αργυρόκαστρο ο Έλληνας ιατροδικαστής

Από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στο Αργυρόκαστρο βρίσκεται και Έλληνας ιατροδικαστής, όπως είχαν ζητήσει οι συγγενείς του νεκρού, αλλά και σύσσωμη η ελληνική μειονότητα. Πρόκειται για τον καθηγητή Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θόδωρο Βουγιουκλάκη, ο οποίος πέρασε με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο στην Αλβανία, χωρίς τη συνοδεία αστυνομίας, πάρα μόνο με κάποιους συνεργάτες του.

«Το αίτημα της ελληνικής μειονότητας για εξέταση της σορού του Κωνσταντίνου Κατσίφα και από Έλληνα εμπειρογνώμονα ικανοποιήθηκε, έστω και με κάποια καθυστέρηση, από τις αλβανικές αρχές. Αυτό που συστήνω αυτή τη στιγμή στην ελληνική μειονότητα, είναι να επικρατήσει η ψυχραιμία, αλλά και η αποφασιστικότητα», είπε ο κ. Ντούλες, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να κάνει κάποια εκτίμηση για το κλίμα που θα επικρατήσει στους Βουλιαράτες την ημέρα της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Βρισκόταν στο καφενείο
Όπως ανέφερε ο Έλληνας βουλευτής, επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων των Βουλιαρατών, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο του διαπληκτισμού του 35χρονου με τους Αλβανούς αστυνομικούς, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας το πρωί της Κυριακής (28/10), ημέρα επετείου του Όχι και του έπους του '40, καθόταν στο καφενείο των Βουλιαρατών και απολάμβανε τον καφέ του, συζητώντας με συγχωριανούς του. Το καφενείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα στον πλάτανο της πλατείας.

«Εγώ βρισκόμουν στην Κλεισούρα, όπου έγινε η πρώτη εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο. Μετά θα πηγαίναμε στους Βουλιαράτες για τη δεύτερη εκδήλωση. Όπως έμαθα από κατοίκους του χωριού σε κάποια στιγμή ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άρχισε να διαπληκτίζεται με Αλβανούς αστυνομικούς. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, ποια ήταν η αιτία, αφού και αυτό αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι συνθήκες και να δοθούν πειστικές απαντήσεις και αυτό θα γίνει μόνο, αν συμμετάσχουν στην έρευνα, όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες εμπειρογνώμονες ακόμα και αστυνομικοί, Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιον δεν έπραξε το σωστό», τόνισε ο κ. Ντούλες.

Σχόλια