Η Αθήνα να στριμώχνει τα Τίρανα


Στο κάδρο έχει μπει για τα καλά το ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η στοχοποίηση της γηγενούς εθνικής ελληνικής μειονότητας δεν είναι κάτι νέο. Καιρό τώρα εφαρμόζεται ένα σχέδιο αφελληνισμού της . Η ένταση στις διμερείς σχέσεις, όμως, χτύπησε κόκκινο μετά την απόφαση  να δημεύσει περιουσίες που ανήκουν σε Έλληνες στη Χιμάρα, με το επιχείρημα της τουριστικής αξιοποίησης.

Είχε προηγηθεί σειρά κλιμακούμενων προκλήσεων κατά της ελληνικής μειονότητας με την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες να δημιουργεί επιπλέον ζητήματα.

Η κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις απασχόλησαν και την ελληνική Βουλή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «περιμένει από τον πρωθυπουργό να μιλήσει και για την Αλβανία και συγκεκριμένα για την υφαρπαγή περιουσιών που γίνεται από το αλβανικό κράτος». Στέλνοντας, μάλιστα, ο ίδιος αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα, τα προειδοποίησε πως εάν δεν σεβαστούν έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, να ξεχάσουν τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «μην κάνετε τον τζάμπα μάγκα για την Αλβανία» συμπληρώνοντας πως «το ΥΠΕΞ έχει κάνει και διμερώς διαβήματα αλλά και έχει ενημερώσει την Ε.Ε με σαφές μήνυμα,αν δεν υπάρξει σεβασμός των θεμάτων της ελληνικής μειονότητας και στο περιουσιακό αλλά και στο θέμα του νέου νόμου για τις μειονότητες δεν θα υπάρξει πορεία για την Ε.Ε στη γειτονική χώρα.Και τώρα το να κρύβεστε πίσω από προσχήματα εδώ για να συνεχίσετε αυτή την τακτική να ψαρεύετε και να παρουσιάζεστε σαν υπερπατριώτες, δεν σας τιμά και πολύ γρήγορα θα αρχίσει να αποκαλύπτεται στα μάτια του ελληνικού λαού.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με επιστολές στην Κομισιόν καταγγέλλει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος και ζητά από την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Η πρώτη επιστολή απευθύνεται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και η δεύτερη στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει ότι τα Τίρανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη μειονότητα, σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και ζητά να ληφθούν μέτρα από την ΕΕ. Ουσιαστικά, διαμηνύει στα Τίρανα πως ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει αναγκαστικά από την Αθήνα, η οποία έχει τη δυνατότητα ακόμα και να κλείσει τη στρόφιγγα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Αλβανία, προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Ο εναγκαλισμός Ράμα - Ερντογαν απομακρύνει την Αλβανία από την Ευρώπη

Το σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν κρίση, ενδεικτικό της οποίας είναι ότι έχει κοπεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Ο Ράμα, πάντως, δεν μοιάζει να κόπτεται για τη διατήρηση της καλής σχέσης γειτνίασης με την Αθήνα. Αντιθέτως, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση του. Φαίνεται πως έχει διαλέξει πλευρά, αυτήν της Τουρκίας του Ερντογάν. Ίσως θα πρέπει να επιλέξει πλευρά ο ίδιος ο αλβανικός λαός.

Ενδεικτική η αντίδραση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει τις μειονοτικές περιουσίες στη Χιμάρα.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μπουσάτι είπε ότι πρόκειται για μια απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και δεν αφορά την ιδιωτική περιουσία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη βασίζονται σε ψευδείς ειδήσεις και ότι τα ακίνητα στην περιοχή της Χιμάρας που θέλει να αξιοποιήσει η αλβανική κυβέρνηση δεν ανήκουν σε ιδιώτες.


Σχόλια