Ανησυχία για την αλβανική εκλογική μεταρρύθμιση


Με τις τοπικές εκλογές μόλις πέντε μήνες μακριά, ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στην Αλβανία, Klement Zguri, εξέφρασε  την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στην εκλογική μεταρρύθμιση.
"Ο χρόνος είναι κρίσιμος. Το Κοινοβούλιο πρέπει να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο προκειμένου το θεσμικό μας όργανο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσει αυτή τη διαδικασία", λέει ο Zguri.

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι όλο και περισσότερο παρόμοια με αυτή πριν από τις γενικές εκλογές του 2017, όταν μια συμφωνία τελευταίας στιγμής μεταξύ του πρωθυπουργού Ράμα και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Μπάσα επέτρεψε την εγγραφή των πολιτικών κομμάτων στην εκλογική διαδικασία, ενώ όλες οι νομικές προθεσμίες είχαν λήξει.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Klement Zguri, λέει ότι δεν προτίθεται να επαναλάβει αυτό το σενάριο.

"Φυσικά, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συμμορφωθούν με τις προθεσμίες και τις νομικές διαδικασίες. Αυτό είναι απαράδεκτο και αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στο νόμο, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η ΚΕΕ να προχωρήσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Zguri.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στην Αλβανία είναι μείον δύο μέλη. Τα εν λόγω δύο μέλη προτείνονται από την αντιπολίτευση

Σχόλια