Ελληνικά ΜΜΕ...θύμα των αλβανικών σκοπιμοτήτων

Του Παναγιώτη Μπάρκα

Προκαλεί αναγούλες και οργή, η πληθώρα των δημοσιευμάτων σε ελληνικά ΜΜΕ και αναρτήσεων επίσης στα ελληνικά σοσιαλμίντια, αναφερόμενα σε μια μπαρούφα του Σαλί Μπερίσα για μια δήθεν ροζ σχέση στο μακρύ παρελθόν Ελληνίδας διπλωμάτη στα Τίρανα με τον νυν Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος τότε ήταν γνωστός στα Τίρανα ως αντιπολιτευόμενος αρθρογράφος.

Προσωπικά, συμμερίζομαι τον χλευασμό που δέχτηκε ο Σαλί Μπερίσα από Αλβανούς συναδέλφους δημοσιογράφους για τα όσα ξεστόμισε για την Ελληνίδα διπλωμάτη σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή στα Τίρανα. Την Ελληνίδα διπλωμάτη που ο Μπερίσα φωτογράφιζε ήταν όντως γνωστή και καλή φίλη του κόσμου των αλβανικών μίντια στα πρώτα βήματα της ελευθερίας τους. Την γνώριζα προσωπικά πολύ καλά!
Η συγκεκριμένη Ελληνίδα διπλωμάτης έχαιρε τότε την εξαιρετική συμπάθεια όλων, διότι είχε καταφέρει να στηρίξει, εμπνεύσει και προσανατολίσει, μάλιστα μέχρι να καθοδηγήσει τον αντιπολιτευόμενο δημόσιο λόγο στην Αλβανία, κατά του ανερχόμενου με ταχύτητα καθεστώτος του τότε προέδρου Σαλί Μπερίσα.
Όπως είναι γνωστό, η πρώτη θητεία Μπερίσα ήταν στραμμένη σφόδρα κατά της Ελλάδας με αιχμή του δόρατος την ωμή παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Αλβανία, (μετά το 1992-93,με αποκορύφωμα την δίκη των πέντε το 1994-95).

Οφείλεται κυρίως στη δράση και στην παρουσία της συγκεκριμένης Ελληνίδας διπλωμάτη η έντονη αντίδραση των δημοσιογράφων, των διανοουμένων και γενικώς της αλβανικής κοινωνίας κατά της στάσης του Σαλί Μπερίσα και σε υποστήριξη της Ελλάδας και των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Θα έλεγα ανεπιφύλακτα ότι επρόκειτο για τη χρυσή περίοδο των φιλελληνικών αισθημάτων στην Αλβανία. Ασφαλώς ο Μπερίσα δεν μπορεί να λησμονήσει τη ζημιά της Ελληνίδας διπλωμάτη.

Ο Ράμα έφυγε τότε από την Αλβανία, όχι για να ακολουθήσει την Ελληνίδα διπλωμάτη, αλλά γιατί ξυλοκοπήθηκε άγρια από το καθεστώς του Μπερίσα. Στο Παρίσι ήταν ένας φτωχός μετανάστης και ο ίδιος ο Μπερίσα περιγράφει συχνά με σαρκασμό τη ζωή του εκεί. Συνεπώς, η τωρινές δηλώσεις του, αποτελούν απλά μια σκευωρία του Μπερίσα κατά δύο αντιπάλων του με επίμαχο στόχο τον νυν πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Ωστόσο, προκαλεί οργή το γεγονός ότι στα αλβανικά ΜΜΕ, μάλιστα και σε εκείνα που καταφέρονται αγρίως κατά του Ράμα, "η αποκάλυψη Μπερίσα" δε στάθηκε άξια ούτε για χιούμορ. Ξεχάστηκε την ίδια στιγμή. Όσο και αρνητική να είναι η κρίση για τα αλβανικά ΜΜΕ, η στάση τους επί του θέματος αποτελεί γεγονός σοβαρότητας!

Δεν συμβαίνει όμως το ίδια με τα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς να διερευνήσουν καν την υπόθεση, δηλαδή χωρίς διόλου επαγγελματισμό, κοινωνικό και ανθρώπινο ήθος, έσπευσαν να σταυρώσουν σε όλα τα επίπεδα την Ελληνίδα διπλωμάτη! Όχι μόνο τόσο, αλλά αναμασώντας με φτηνιάρικη προχειρότητα μια ανεπιβεβαίωτη δήλωση Μπερίσα. (Τόσο το χειρότερο όταν δεν βοηθάει τα ελληνικά ΜΜΕ για να θέσουν σε δύσκολη θέση τον Αλβανό Πρωθυπουργό που τόσο πίκρανε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, παρά μόνο εκθέτουν δυσμενώς μια Ελληνίδα διπλωμάτη και μάλιστα στην προσωπική ζωή!)

Νομίζω εντούτοις ότι αν θα προσέξουμε ευρύτερα το θέμα θα δούμε ότι τα ελληνικά ΜΜΕ, μη γνωρίζοντας σε βάθος τη φύση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ακόμη περισσότερο τα θέματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, είναι συχνά θύμα του αλβανικού εθνικισμού. Ανακυκλώνουν στην Ελλάδα με απίστευτη ευκολία και αυθορμητισμό τις προκλήσεις του αλβανικού εθνικισμού σε βάρος της Ελλάδας με πρόχειρες ερμηνείες και με κούφιο ελληνικό εθνικισμό, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν περισσότερο αποτελεσματικά τον αλβανικό εθνικισμό, ο οποίος βρίσκει ως εύκολο στόχο εκδίκησης και θύμα τον Ελληνισμό στην Αλβανία.
Εκείνο που θέλω να πω κλείνοντας, είναι ότι δε θα πρέπει να κυριεύσει μόνο το αυτονόητο, ο επαγγελματισμός, αλλά και να προηγηθεί, (όταν πρόκειται για εθνικά θέματα) το εθνικό συμφέρον και όχι η άνοδος της ακροαματικότητας, κάνοντας κατάχρηση σε ένα τόσο ευαίσθητο και εγκαταλειμμένο εθνικό θέμα, όπως είναι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου.


27 Ιανουαρίου 2019
πηγή: facebook.com/panibar2011

Σχόλια