Στο τέλος τα Τίρανα θα μας πουν ευχαριστώ!!

Του Παναγιώτη Μπάρκα

Νομίζω ότι σήμερα μας αξίζει ένα ευχαριστώ από τα Τίρανα! Προσφέραμε μια καλή υπηρεσία στην προσπάθειά που καταβάλλει η χώρα να προσεγγίσει τουλάχιστον τύποις την Ευρώπη.
Όπως είναι γνωστό, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας αποτελεί έναν από τους απαράβατους όρους στην πορεία αυτή της Αλβανίας.

Επίσης, μια από τις σημαντικές χώρες που δυσκολεύουν την πορεία των Τιράνων για να πετύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ως υποψήφια χώρα στην Ε. Ένωση, είναι η Ολλανδία.

Σήμερα στο κέντρο του Δήμου Δρόπολης, η πρεσβεία της Ολλανδίας οργάνωσε εδώ συνάντηση με "εκπροσώπους" "από όλους τους τομείς" της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, υπό την εποπτεία της δημοτικής αρχής. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγράμματος για τη Δημοκρατία.

Παρευρίσκονταν ο νέος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, η Β΄της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αλβανία, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, τοπικοί παράγοντες της δικαιοσύνης και άλλοι.
Γιατί όμως λέω ότι τα Τίρανα θα πρέπει να μας πουν ένα μεγάλο "ευχαριστώ" !

Διότι, απλά και αγαπημένα, εμείς , δηλαδή οι εκπρόσωποί μας, δεν αναφέραμε σχεδόν καμιά παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
Ούτε για την τήρηση της τάξης,
ούτε για την πληθώρα των ληστρικών κρουσμάτων,
ούτε για τους εθνικιστικούς εμπαιγμούς που χτύπησαν κόκκινο τελευταία,
ούτε για τους ασφυκτικούς ελέγχους των κρατικών θεσμών για την εφαρμογή του νόμου σε αυτή την υπέρ νομοταγή περιοχή, όταν παντού οργιάζει η παρανομία,
ούτε για το γεγονός ότι δεκάδες Έλληνες είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους (που δεν το βρίσκουν ποτέ), επειδή η αλβανική ΔΕΗ παραφουσκώνει τους λογαριασμούς πληρωμής ρεύματος, όταν εκείνοι βρίσκονται μάλιστα στην Ελλάδα,
ούτε για το γεγονός ότι δεν μας επιτρέπουν μια πινακίδα γραμμένη στην ελληνική,
ούτε για την εθνικιστική πίεση που ασκούν ιδιαίτερα τελευταία τα αλβανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι και πολλά άλλα τέτοια...
Ούτε βέβαια διεκδικούμε κάποιο δικαίωμα.

Μάλιστα ειπώθηκε στη συνάντηση, ότι δυσφημιζόμαστε εθνικά εφόσον μας "επιτρέπουν" να υψώσουμε την εθνική μας σημαία, ενώ κατά τις αρχές δεν επιτρέπεται !!

Από την άλλη οι ομιλητές εκπρόσωποί μας έδειξαν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τα δικαιώματα που μας ανήκουν, που μας παραβιάζονται ή που πρέπει να διεκδικήσουμε ... Άφησαν έτσι να εννοηθεί ότι αυτά τα γνωρίζει, τα διασφαλίζει και τ αποφασίζει το αλβανικό κράτος...!!!

Συνεπώς, η εντύπωση που αφήσαμε είναι ότι η βαρυσήμαντη αυτή εθνική μειονότητά μας, αυτή η μειονότητα με ιστορικό βάρος που καλείται να παίξει ρόλο όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή (!!!), αυτή η μειονότητα για την οποία θα πρέπει να πάρει αποφάσεις η Ευρώπη..... υπάρχει στα λόγια και σε κάποιο παρελθόν Η πραγματικότητά της αγγίζει την ανυπαρξία....
Και δεν κατάλαβε κανείς γιατί αυτή η συνάντηση τηρήθηκε μυστική. Μάλιστα δεν ανακοινώθηκε ούτε η ημερήσια διάταξη και ο στόχος.

Νομίζω ότι, παρά την εξασθένισή της η Εθνική Ελληνική Μειονότητα διαθέτει ακόμα ισχυρό δυναμικό για να την εκπροσωπήσει επάξια. Να αρθρώσει πολιτισμένο, σοβαρό αλλά και βαρυσήμαντο λόγο. Δεν είναι κατανοητό γιατί το αποφεύγουν αυτό οι διοργανωτές. δηλαδή αποφεύγουν να καλέσουν ικανά στελέχη, να συγκεντρωθούν προκαταρκτικά, να αποφασίσουν τι θα πούν, να μοιράσουν ρόλους και καθήκοντα.

Ωστόσο, στην επέτειο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ η αναντικατάστατη κεφαλή της, η οποία "κοσμεί" την αλβανική πολιτική σκηνή (!!) είπε , (για να γραφτεί στα τηλεγραφήματα προς Ελλάδα ως θέσεις ανοίγματος και ενώσεως του ιδίου, αλλά που δεν ακολουθούν οι άλλοι), ότι δεν τον χωρίζει τίποτε με τους αντιπάλους του !!!.

Ποτέ όμως δεν εμφανίζεται μεταξύ των Ελλήνων που ζουν και μάχονται στον τόπο τους και ούτε ουσιαστικά τους εκπροσωπεί και ασφαλώς , ποτέ δεν κάθετε με τους άλλους, τους αντίπαλους εκπροσώπους για να υψώσουν από κοινού φωνή!!!


25 Ιανουαρίου 2019
πηγή: facebook.com/panibar2011

Σχόλια