Νέα διαμαρτυρία οργάνωσε η αντιπολίτευση στην Αλβανία, χάος και δακρυγόνα μπροστά στο κοινοβούλιο


Η πρωτεύουσα της χώρας έγινε και πάλι η σκηνή μαζικής διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η αντιπολίτευση. Χθες, το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να συγκαλέσει το κοινοβούλιο σε σύνοδο ολομέλειας για να αποφύγει τη διαμαρτυρία που είχε ανακοινώσει η αντιπολίτευση για την Πέμπτη. Η κατάσταση έγινε τεταμένη και κλιμακώθηκε με συμπλοκές μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας. Εν τω μεταξύ, οι διαδηλωτές περίμεναν να λήξει η σύνοδος της ολομέλειας. Το χάος, η φωτιά και οι δακρυγόνα συνόδεψαν τη διαδήλωση που διεξήχθη χθες.
***

Χθες, το Αλβανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Αυτή η σύνοδος ολομέλειας συνοδεύτηκε από μαζική διαμαρτυρία που διεξήχθη εκτός κοινοβουλίου και διήρκησε αρκετές ώρες. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Rama δεν ήταν παρών στη χθεσινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Η αρχή της διαμαρτυρίας
Ξεκινώντας με συνθήματα όπως "Rama φύγε", χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο κοινοβούλιο, με τους σοσιαλιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να χρησιμοποιούν τις πλευρικές εισόδους για να μπουν στο κοινοβούλιο. Από τη μεριά της, η αστυνομία σχημάτισε έναν κλοιό σε μία γραμμή μπροστά στους διαδηλωτές. Εντούτοις, η ένταση αυξήθηκε όταν ένας υπουργός της κυβέρνησης περπατούσε πίσω τους. Ήταν οι σωματοφύλακες του υπουργού Blendi Klosi που τον προστάτευσαν από τις πέτρες που του πετούσαν οι διαδηλωτές.

Η προσπάθεια εισόδου στο κοινοβούλιο
Ήταν 6.40 μ.μ. όταν η κατάσταση έγινε τεταμένη και οι διαδηλωτές άρχισαν να πιέζουν τον αστυνομικό κλοιό σε μια προσπάθεια να τον σπάσει. Ωστόσο, η αστυνομία άρχισε να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να αναγκάσει τους διαδηλωτές να φύγουν και ο κλοιός των αστυνομικών έδωσε τη θέση του στην παρέμβαση των ματ. Τα δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν κατόρθωσαν να διαλύσουν το πλήθος, ωστόσο συγκεντρώθηκαν και πάλι μπροστά στο κοινοβούλιο, ακολουθώντας το κάλεσμα του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha.

Επικεφαλής του LSI
Από την πλευρά της, η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη, η Monika Kryemadhi αντιμετώπισε τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες, ενθαρρύνοντας τους διαδηλωτές που είχαν διασκορπιστεί από τα δακρυγόνα. Είπε ότι κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείψει την πλατεία μέχρι να φύγει αυτό το κοινοβούλιο και αυτή η κυβέρνηση. "Δεν θα φύγουμε", δήλωσε ο αρχηγός της SMI.

Το τέλος της διαμαρτυρίας
Μετά τη λήξη της συνόδου του κοινοβουλίου, ο αρχηγός των δημοκρατικών, Lulzim Basha, ανακοίνωσε το τέλος της διαμαρτυρίας. Οι σοσιαλιστές βουλευτές βγήκαν έξω από το κοινοβούλιο χωρίς να δεχτούν επίθεση από τους διαδηλωτές που ήταν έξω από αυτό

ibna.gr

Σχόλια