Όχι αποκλεισμοί, ζημιά κάνουν

Προκαλεί εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ορισμένες φορές η χώρα σε ζητήματα όπως η πολιτική εκπροσώπηση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η στήριξη που προσφέρεται διαχρονικά στην ΟΜΟΝΟΙΑ και στο ΚΕΑΔ είναι ορθή και επιβεβλημένη. Όμως ο πλήρης αποκλεισμός του άλλου μειονοτικού κόμματος (MEGA) δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως λόγο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια που γίνεται για να ενωθούν οι δύο πολιτικοί φορείς που εκφράζουν τη μειονότητα, εν όψει και δημοτικών εκλογών αλλά και για να αντιμετωπισθούν με ενιαίο τρόπο οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Την περασμένη εβδομάδα, σε εκδήλωση στον Δήμο Φοινικαίων, το MEGA έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, γιορτάζοντας και την ένατη επέτειο από την ίδρυσή του. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του κόμματος Χρήστος Κίτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σταθερή προσπάθεια του κόμματος για την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Αλβανία, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την «ανάγκη συσπείρωσης του Ελληνισμού στον κοινό αγώνα για τη δικαίωσή του».

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Φοινικαίων Λεωνίδας Χρήστου, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Μιχάλης Γκίκας, ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδας Παππάς και η πρόεδρος της Επιτροπής Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη.

Απόντα, με τρόπο επιδεικτικό, όλα τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας των Τιράνων και των προξενείων Αργυρόκαστρου, Κορυτσάς… Θα έπρεπε να δώσουν κανονικά το «παρών» και να στείλουν και από εκεί το μήνυμα για την ανάγκη ενότητας της μειονότητας και όχι να εντείνουν το κλίμα διχασμού, καλλιεργώντας σε ένα τμήμα της μειονότητας το αίσθημα εγκατάλειψης από την Ελλάδα.

Στην κοπή της πίτας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είδαμε ότι παρούσα ήταν, εκτός των άλλων, και η ελληνίδα πρεσβευτής Ελένη Σουρανή…


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ


Σχόλια