Η αντιπολίτευση στην Αλβανία πραγματοποίησε μια από τις βιαιότερες διαδηλώσεις [Βίντεο]

Η Αλβανική αντιπολίτευση πραγματοποίησε τετράωρη διαμαρτυρία το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα των Τιράνων, μια διαδήλωση γεμάτη ένταση και βία. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Lulzim Basha, απευθυνόμενος στους  υποστηρικτές του κόμματος, οι οποίοι τον συνόδευσαν στην έδρα του κόμματος, δήλωσε ότι “σφραγίσατε την αναχώρηση του Edi Rama ως μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση για μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές”.

Σε μήνυμα του στο Twitter αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού των δημοκρατικών, ο πρωθυπουργός Rama δήλωσε ότι «η διαδήλωση ήταν μεγάλη ντροπή για τo Δημοκρατικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Κίνηση για την Ενσωμάτωση!»

Η τεταμένη ατμόσφαιρα που είχε αρχικά σημειωθεί μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης επαναλήφθηκε και μπροστά από το κοινοβούλιο από τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για διαλύσει τα πλήθη που προσπαθούσαν να σπάσουν το αστυνομικό καλώδιο. Η κατάσταση αυτή επαναλήφθηκε αρκετές φορές, ενώ οι διαδηλωτές παρέμειναν μπροστά στο κοινοβούλιο μαζί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Στο κτήριο του Κοινοβουλίου έγινε συνεχόμενη ρήψη από βόμβες μολότοφ, βόμβες καπνού και πυροτεχνήματα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ilir Meta, ζήτησε να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις.

Σε μήνυμα του στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Sander Lleshaj καταδίκασε τις πράξεις της αντιπολίτευσης. “Σήμερα, αυτή η τυφλή βία επιτίθεται σε συνταγματικούς θεσμούς και στην κρατική αστυνομία. Ο τραυματισμός των αστυνομικών είναι ντροπή και οι υπεύθυνοι γι ‘αυτό θα λογοδοτήσουν », έγραψε ο κ. Lleshaj.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Edi Rama δημοσίευσε επίσης μήνυμα στο Twitter όπου εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς κάθε αστυνομικό που σε μια τέτοια μέρα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις πράξεις μιας απελπισμένης πολιτικής τάξης! Λυπάμαι για τους τραυματίες αστυνομικούς, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση από δύο κόμματα που βαδίζουν προς την αυτοκαταστροφή », δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Αυτή ήταν η ένατη αντιπολιτευτική διαδήλωση από τον Φεβρουάριο και η τρίτη μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση παραιτήθηκε επίσης από το Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια της να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτή η απόφαση καταδικάστηκε ανοιχτά από τη διεθνή κοινότητα.

Κατά την επίσκεψή του αυτή την εβδομάδα στα Τίρανα, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Matthew Palmer, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία, τονίζοντας ότι οι τοπικές εκλογές του Ιουνίου είναι ο καλύτερος τρόπος να το πράξουν το συντομότερο δυνατό.

ibna.gr

Σχόλια