Άδικες προσπάθειες καταστολής της airbnb

Του Λάζαρου Κώτσια*

Οι αφίξεις στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 20% ενώ η πληρότητα των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 3.6%. Συνεπώς η ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας στην Αθήνα οφείλεται στο airbnb.

Αντί να ζητήσουμε δομές και όρους που θα αυξήσουν περισσότερο τη βραχυχρόνια μίσθωση, που έσωσε την αγορά ακινήτων από τους πλειστηριασμούς και την παντελή απαξίωση της οικονομίας, των ακινήτων και του οικοδομικού κλάδου, διάφορες πολιτικές δυνάμεις τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πλήρη συντονισμό με τον ξενοδοχειακό κλάδο και όπως φαίνεται και από τον τύπο ή μερίδα του, εισηγούνται καταστολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης για τουριστικούς λόγους.

Η μείωση της πληρότητας των ξενοδοχείων, κατά την Ένωση Ξενοδόχων, δεν οφείλεται στη σχέση τιμή προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά ... στην ύπαρξη της airbnb!

Διατείνονται ότι πρέπει να μπει τάξη στην άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού και εννοούν ότι αρχή είναι οι ίδιοι οι ξενοδόχοι.
Είναι λογικό να μπουν κανόνες υγιεινής στα τουριστικά διαμερίσματα και στην airbnb, καθώς και προδιαγραφές ποιότητας, φορολογία, οργάνωση κλπ, αλλά όχι για να επέλθει καταστολή. Πρέπει να μπουν κανόνες για να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη. Πρέπει να μπει τέλος στη συντεχνιακή σκοπιμότητα κατά τη διαδικασία κατάρτισης νόμων και κανόνων. Είναι απλές αρχές δίκαιου κράτους. Σε τι ωφελεί ο περιορισμός των 90 ημερών το χρόνο; Απλά στο να καταστεί μη βιώσιμο το εγχείρημα της airbnb και γενικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε όποιον το επιχειρήσει, έχοντας το προνόμιο της πληρότητας μόνο τα ξενοδοχεία.

Έχω την εντύπωση ότι η παράταξη του επικείμενου δημάρχου "Αθήνα Ψηλά", κ. Μπακογιάννη ότι από απερισκεψία και ελλειπή ενημέρωση για το μέγεθος της ζημιάς που θα μπορούσε να προκαλέσει, συνάχθηκε στο πρόγραμμα που προεκλογικά εξήγγειλε. Ακόμη πιο επιθετική ήταν η πρόταση της νυν παράταξης "Ανοιχτή Πόλη" του παρολίγον δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σακελλαρίδη επικουρούμενη σθεναρά από το ΚΚΕ που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Η ελεύθερη οικονομία, η ανάπτυξη και η ελπίδα για αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες διώκονται ανηλεώς.

Με άρθρο μου (ΕΔΩ) τόνισα τον κίνδυνο για την αγορά ακινήτων στην Αθήνα λόγω των προεκλογικών εξαγγελιών του κ. Μπακογιάννη.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκα, φυσικά, κατά της εισήγησης της 'Ανοιχτής πόλης" και κατήγγειλα τις απόψεις μιας, κατά τα λοιπά "αριστερής" παράταξης, που δεν σέβεται το ψωμί του φτωχού και του εργαζόμενου. Τελικά η εισήγηση της "Ανοιχτής πόλης" στο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων δεν εστάλη στην κυβέρνηση, αφού δεν έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων. Όχι ότι χρειάζεται τέτοιες εισηγήσεις η κυβέρνηση, αλλά η απόπειρα αυτή είναι ενδεικτική του κλίματος που προσπαθούν υπέρμαχοι καθεστωτικών ή συντεχνιακών αντιλήψεων να δημιουργήσουν.

*Ο Λάζαρος Κώτσιας είναι Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατασκευαστής ξενοδοχείων, κτηματομεσίτης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Σχόλια