Ανώτατος Αλβανός δικαστής αποπέμφθηκε μετά από έλεγχο στα εισοδήματα του

Ο επικεφαλής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας αποπέμφθηκε αφού δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα εισοδήματα του στην αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε με σκοπό την  εξάλειψη της διαφθοράς.

Το ειδικευμένο κολέγιο έκτακτης ανάγκης δήλωσε την Παρασκευή ότι το εισόδημα του δικαστή Xhezair Zaganjori δεν δικαιολογεί τα ακίνητα που κατέχει και τις δαπάνες του.

Πάνω από το ένα πέμπτο από τους περίπου 800 αλβανούς δικαστές και εισαγγελείς που εξετάστηκαν τους τελευταίους 18 μήνες ως προς την ανεξαρτησία τους και την σχέση τους με την πολιτική απολύθηκαν, αφήνοντας τα κορυφαία δικαστήρια της χώρας δυσλειτουργικά.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη διαδικασία εξέτασης πριν από τρία χρόνια, με στόχο την καταπολέμηση της δικαστικής διαφθοράς που παρεμπόδισε τη δημοκρατία στη μετακομμουνιστική Αλβανία.

Xhezair Zaganjori γεννήθηκε το 1957 στη Σκόδρα και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Τιράνων το 1981. Λέκτορας του Διεθνούς Δικαίου, Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Τιράνων, Σχολή των Δικαστών και τη Σχολή Ευρωπαϊκών Σπουδών στα Τίρανα.

Κατά τα έτη 1992-1997 διορίστηκε από την κυβέρνηση Μπερίσα Πρέσβης της Αλβανίας στη Γερμανία. Το 1997 χάνει την θέση του παραμένει ωστόσο νομικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 2003 τοποθετείται μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας και μέλος της ομάδας των δικαστών που πάλεψαν για την ακύρωση της συμφωνίας των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 2013 μετά την παρέλευση δέκα ετών ως μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ορίστηκε ως Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου με προεδρικό διάταγμα.



Σχόλια