Καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση του αλβανικού Εθνικού Θεάτρου


Ομάδα Αλβανών καλλιτεχνών και πολιτών διαμαρτυρήθηκε κατά της κατεδάφισης του Εθνικού Θεάτρου στην αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα, την Τετάρτη.

Από νωρίς το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις περιβάλλουν το Εθνικό Θέατρο που πρόκειται να κατεδαφιστεί και να ανακατασκευαστεί από ένα σχέδιο κατασκευής του Δήμου των Τιράνων, που εγκρίθηκε από την αλβανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι της Συμμαχίας για την Προστασία του Θεάτρου, ηθοποιοί και πολίτες τοποθετήθηκαν μπροστά στο κτίριο του θεάτρου και κάλεσαν άλλους πολίτες να συμμετάσχουν.

Τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ για να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους της διοίκησης του θεάτρου να αποσπάσουν υλικά και να τα μεταφέρουν αλλού».

Ο Αλβανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Edmond Budina με δάκρυα στα μάτια του δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα. Δεν προασπίζουμε τα σπίτια μας, αλλά το σπίτι όλων των Αλβανών. Δεν αντιτιθέμεθα στην κατασκευή ενός νέου θεάτρου, εμείς απλώς ζητήστε να το κτίσετε κάπου αλλού ".

Το μεσημέρι, εκπρόσωποι του βασικού αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής τον ηγέτη Λουλζιμ Μπάσα προσχώρησαν σε διαδήλωση. Μαζί με μια ομάδα πολιτών και καλλιτεχνών, μπήκαν στις εγκαταστάσεις του θεάτρου, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουν στην αστυνομία να συνεχίσει το σχέδιό της και να κατεδαφίσει το θέατρο».

Προς στήριξη των καλλιτεχνών, ο Μπάσα δήλωσε ότι οι δημοκράτες θα υπερασπιστούν το θέατρο, κατηγορώντας παράλληλα το κατασκευαστικό έργο του νέου θεάτρου, λέγοντας ότι « με το έργο αυτό γίνεται ξέπλυμα χρήματος».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε ότι μια μειοψηφία καλλιτεχνών και πολιτικών δεν μπορεί να κρατάει όμηρο τη χώρα.

"Με όλο το σεβασμό σε μια μειοψηφία ηθοποιών και πολιτικών που δεν έχουν πάει ποτέ στο θέατρο, αλλά έχουν συνηθίσει να κρίνουν τα πάντα, μπορώ να σας πω ότι το νέο Εθνικό Θέατρο θα χτιστεί ως κυβερνητικό σχέδιο και ευθύνη", είπε ο Ράμα στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα καλλιτεχνών και πολιτών αποφάσισε να μείνει μέσα στις εγκαταστάσεις του θεάτρου.

Το 2018, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει ένα σχέδιο για την κατεδάφιση του παλαιού θεατρικού κτιρίου και να κατασκευάσει ένα νέο για το σημερινό θέατρο. Εκείνη την εποχή η απόφαση αυτή ήταν αντίθετη και επικρίθηκε από ορισμένες ομάδες, οδηγώντας σε μικρές διαμαρτυρίες.

Ο νόμος για την κατασκευή του νέου θεάτρου ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο το 2018 και τα κατασκευαστικά έργα θα γίνουν από μια ιδιωτική εταιρεία μέσω ενός έργου συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το κτίριο του θεάτρου χρονολογείται από το 1939, όταν η Αλβανία καταλήφθηκε από τους Ιταλούς. Ήταν ο Ιταλός μηχανικός και ο αρχιτέκτονας Giulio Berte που έφτιαξε το κτίριο.

Το 1945, το όνομα του θεάτρου άλλαξε σε αυτό του Κρατικού Επαγγελματικού Θεάτρου μέχρι το 1991 όταν ονομάστηκε Εθνικό Θέατρο.

Σχόλια