Καίγονται σπίτια στο δήμο Φοινικαίων

Δύσκολες καταστάσεις έχει δημιουργήσει η φωτιά που καίει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα χωριά του μειονοτικού Δήμου Φοινικαίων.

Τις πρωινές ώρες οι αλβανικές αρχές διέδιδαν πως η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση, ενώ αργότερα το αλβανικό υπουργείο Άμυνας με δήλωση του ενημέρωσε πως στέλνει επιπλέον 6 πυροσβεστικά οχήματα και 70 άνδρες στην περιοχή κάνοντας λόγω για 2 καμμένα σπίτια, εγκαταλειμμένα και απομονωμένα από τις κατοικημένες περιοχές.
Τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγω για περισσότερα καμμένα σπίτια στο χωριό Γαρδικάκι του Δήμου Φοινικαίων, κοντά στον δρόμο Μουζίνα - Δέλβινο, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για εγκαυματίες, αφού οι ιδιοκτήτες των σπιτιών βρίσκονται στην Ελλάδα

Η πυρκαγιά για μέρες κατακαίει εκατοντάδες στρέμματα βοσκοτόπων, οπωροφόρων δέντρων και  δασών στους δύο δήμους Δελβίνου και Φοινικαίων, ενώ απειλούνται και κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι υπάρχουσες πυροσβεστικές δυνάμεις, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του δύσβατου της περιοχής,  μοιάζουν ανήμπορες να ελέγξουν την πυρκαγιά χωρίς την συνδρομή εναέριων μέσων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι αλβανικές αρχές κωλυσιεργούν να ολοκληρώσουν τα απαραίτητα βήματα για να δεχθούν την συμβολή των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων, που μετά από αίτημα του δημάρχου Φοινικαίων και την μεσολάβηση του Γενικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο, δηλώνουν από χθες έτοιμες να συμβάλουν με το πυροσβεστικό σώμα Ηπείρου.

Ανάλογη κωλυσιεργία υπήρξε και προ διετίες στις επίσης μεγάλες φωτιές της Δρόπολης.



Σχόλια