Σκληρή μάχη με τις φλόγες στο Δήμο Φοινικαίων

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν καθημερινά η πυροσβεστική υπηρεσία και όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου Φοινικαίων με επικεφαλής τον ίδιο το Δήμαρχο Χρήστο Κίτσο, για να περιορίσουν τις μεγάλες καταστροφές των δασών και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ανθρώπινων απωλειών .
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα κοντά στο χωριό Συρακάτι, επεκτάθηκε στη δασική περιοχή δίπλα στο Γαλάζιο Μάτι και έφτασε ως τις πετρελαιοπηγές του Δελβίνου, αλλά και στα χωριά του Γαρδικακιού και Πετσάς, προκάλεσε πολλές ζημιές κάνοντας στάχτη πολυετή δάση, ελαιώνες και φρουτόδεντρα. Ανάλογες επικίνδυνες εστίες προκλήθηκαν και στο βουνό της Μαλίνας, στο Καισαράτι, στο Κομμάτι, στη Ναβαρίτσα και αλλού.
Ο Δήμος Φοινικαίων παράλληλα με την προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών καταγράφει βήμα προς βήμα όλες τις ζημιές για να ιεραρχήσει το μέγεθός τους και να προωθήσει την αποκατάστασή τους στην συνέχεια. Μέχρι στιγμής έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές

  • στο χωριό Συρακάτι 3020 νέες, 750 πολύχρονες ελιές και 480 φρουτόδεντρα 
  • στο χωριό Γαρδικάκι περίπου 490 νέες, 750 πολύχρονες ελιές και πάνω από 900 φρουτόδεντρα. 
  • Επίσης στο χωριό Κομμάτι κάηκαν 691 νέες ελιές, 168 φρουτόδεντρα, 128 ρίζες κλήματα.  
 Ανυπολόγιστες είναι η ζημιές στο οικοσύστημα και σε σύντομο διάστημα θα υπάρχει ολοκληρωμένη έκθεση για το μέγεθος των καταστροφών.
Σ’ αυτή τη μάχη ιδιαίτερη ήταν η αφοσίωση των διαχειριστών Μεσοποτάμου και Λιβαδειάς  Γιάννη Χαρίση και Ηλία Καλυβιώτη, ολόκληρου του σώματος πυρόσβεσης ξεκινώντας από τον Λάμπη Μποζιώρη, το Βαγγέλη Μήτρο, τον Ιλίρ Σινάνι, το Νίκο Θανάση, το Νίκο Τζούρο, τον Σκελκίμ Γκέγκα, το Γιούλη Σεϊτι, τον Σαλίκο Μεχμέτι, τον Γιουλιντόν Σινάνι, τον Αλέξανδρο Τότοση, τον Γιώργο Θάνο , το Θοδωρή Σπύρο, τον Φεριόλ Πασαλάρι, τον Βασίλη Κώτσια, τον Γρηγόρη Πρέμτο κλπ οι οποίοι μέρα και νύχτα, με τη μάνικα στο χέρι και τις αντλίες στους ώμους κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά και να αποτρέψουν την επέκταση της στις κατοικήσιμες περιοχές .

Από την μεριά του ο δήμαρχος, Χρήστος Κίτσιος, δηλώνει πως έστειλε δύο φορές επιστολές προς την κυβέρνηση και τις ελληνικές διπλωματικές αρχές για βοήθεια με εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Η μάχη συνεχίζεται ωσότου οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν .

Σχόλια