Καταφύγιο για τα κοπάδια τα μπουνκερ του καθεστώτος Χότζα [φωτο]

Οι βοσκοί χρησιμοποιούν μερικές από τα δεκάδες χιλιάδες μπουνκερ που έχουν εγκατασταθεί σε ολόκληρη τη χώρα από το κομμουνιστικό καθεστώς του πρώην δικτάτορα Ενβέρ Χότζα ως καλοκαιρινά καταφύγια για τα πρόβατά τους.
Στην ορεινή περιοχή Μάρτερας, βορειοανατολικά της αλβανικής πρωτεύουσας Τίρανα, δεκάδες εγκαταλελειμμένα μπουνκερ της κομμουνιστικής περιόδου χρησιμοποιούνται από βοσκούς σαν καλοκαιρινές καλύβες για τα πρόβατά τους.

Οι βοσκοί που προέρχονται από τις περιοχές Τίρανα και Ελμπασάν έχουν φτιάξει φράχτες γύρω από τα μπουνκερ για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα κοπάδια τους, επιτρέποντάς τους να βόσκουν στα καταπράσινα βοσκοτόπια της Μαρτέρας.

Ο δικτάτορας Ενβέρ Χότζα διέταξε την κατασκευή δεκάδων χιλιάδων οχυρών σε όλη την Αλβανία από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980, φοβούμενος την εισβολή στην απομονωμένη χώρα που κυβέρνησε για τέσσερις δεκαετίες.

Στη συνέχεια, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία το 1990, εγκαταλείφθηκαν και τα περισσότερα καταρρέουν...




Photo: Fatjona Mejdini

Σχόλια