Κοκεδήμα: Ο Ράμα πρότεινε στο Μητσοτάκη συμβιβασμό

Ο πρόεδρος του κόμματος "Λύση", Κότσο Κοκεδήμα, ήταν προσκεκλημένος την Τρίτη το βράδυ στην εκπομπή "Προβοκάτσια" με τον δημοσιογράφο Μουσταφά Νάνο στον τηλεοπτικό σταθμό ABC News Albania.

Ο Κοκεδήμα δήλωσε ότι η Αλβανία βρίσκεται στα πρόθυρα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της οικονομικής καταστροφής. "Η Αλβανία δεν είναι μια χώρα όπως οι άλλες, επειδή οι κάτοικοι της την εγκαταλείπουν, καθώς δεν βρίσκουν ελπίδα εδώ και αισθάνονται περιττοί, μια δραματική πραγματικότητα", δήλωσε ο Κοκεδήμα.

Στην εκπομπή ο Κοκεδήμα μίλησε για το ταξίδι του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αμερική, κάνοντας αναφορά στην συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου σύμφωνα με τον Κοκεδήμα συζήτησαν  για έναν συμβιβασμό που ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

«Ο Ράμα πρότεινε στον Μητσοτάκη συμβιβασμό, αλλά δεν γνωρίζουμε τον συμβιβασμό που πρότεινε, γιατί αυτός ο κύριος (Ράμα) έχει τα μυστικά του. 

Γνωρίζουμε όμως ότι ζητήθηκαν 2 πράγματα: 

Πρώτον: Να αναγνωριστεί το δικαίωμα της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα και να δηλώσουν την εθνικότητά τους. 
Το κόμμα "Λύση" δεν θα επιτρέψει ποτέ να συμβεί αυτό. Το ζήτημα της εθνικότητας είναι σαφές, πώς έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Αλβανία να υπογράψει, οικειοθελώς, ότι οι Αλβανοί είναι Έλληνες. Να πάνε στο δικαστήριο και να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες. 
Αυτοί οι άνθρωποι άλλαξαν τη θρησκεία και την εθνικότητά τους για το ψωμί, και τώρα πρέπει να τους καταγράψουμε ως Έλληνες! 
Δεν θα ενδώσουμε στις πιέσεις που αποσκοπούν στην τεχνητή αύξηση, του αριθμού των Ελλήνων μειονοτικών, με μετασχηματισμένους Αλβανούς. 

Πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν τα συμφέροντα της Αλβανίας. Σήμερα, το κόμμα "Λύση" ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταστήσει σαφές, τι συμβιβασμούς έχει προσφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό , τόσο για το θέμα του αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας των λεγόμενων Ελλήνων στη Χιμάρα και αλλού, όσο και για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, το οποίο ήταν το δεύτερο θέμα που συζήτησε », δήλωσε ο Κοκεδήμα.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Κότσο Κοκεδήμα είναι από το χωριό Κηπαρό του Δήμου Χιμάρας. Πριν ιδρύσει το κόμμα "Λύση" ήταν βουλευτής του Σοσιαλίστικού Κόμματος και θεωρούνταν στενός συνεργάτης του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και αρκετά ισχυρός στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Σχόλια