Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ράμα - Κόντε

Στη Ρώμη βρέθηκε την Πέμπτη ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama, όπου είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του Giuseppe Conte.

Στη συνάντηση των δυο ανδρών που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα,  συζητήθηκαν διμερή θέματα, τόσο για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, όσο και για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Giuseppe Conte, δήλωσε έτοιμος να ανοίξει εκ νέου το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ιταλία είναι η χώρα που αντιτίθεται έντονα στο Γαλλικό βέτο και τον αποκλεισμό της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία να ανοίξει ξανά τις συζητήσεις νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, ο Conte δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να επιλύσει την πολιτική και θεσμική κρίση προκειμένου να συνεχίσει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και ότι όταν τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν για τη διεύρυνση, η Αλβανία θα πρέπει να έχει τα υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ενθάρρυνε τον Αλβανό ομόλογο του, για ένα σαφές άνοιγμα προς την αντιπολίτευση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει την κατάσταση που εμποδίζει τη χώρα να ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει και ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο. Την ίδια πρόταση απεύθυνε και στην αντιπολίτευση, ώστε να αγκαλιάσει αυτό το άνοιγμα με εποικοδομητικό πνεύμα και χωρίς προϋποθέσεις.

Στα διμερή θέματα ο Giuseppe Conte, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για τους Αλβανούς κρατουμένους που εκτίουν την ποινή τους στην Ιταλία και θα μεταφερθούν στην Αλβανία, ενώ θα εξετάσει την πρόταση του Edi Rama, ώστε να αναγνωριστεί η κοινωνική ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό δικαίωμα  χιλιάδων Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ιταλία.

ibna.gr

Σχόλια