Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου. Πληροφορίες κάνουν πλέον λόγο για έξι νεκρούς, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες που διακομίζονται στα νοσοκομεία. Επίσης, οι πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των θυμάτων.

Ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους , ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση. Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με  Ράμα - Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην Αλβανία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.
Παράλληλα,  αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.
Στα Τίρανα μεταβαίνει εκτάκτως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα, όπως ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες ή Βορειοηπειρώτες τραυματίες
Στην περιοχή του Δυρραχίου υπάρχουν πολλοί Βορειοηπειρώτες όπως και Ελληνες επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες.

«Υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νεκροί γιατί υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι. Για τα δεδομένα της Αλβανίας ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος και η χώρα ήταν απροετοίμαστη. Στα Τίρανα είναι πολύ μικρότερες οι ζημιές» είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρης.

Δήμος Δρόπολης: Αλληλέγγυοι στους πληγέντες από το σεισμό.
Ο μειονοτικός Δήμος Δρόπολης και ο Δήμαρχος, Δημήτρης Τόλης, εκφράζουν την ανθρώπινη αλληλεγγύη προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις οικογένειές που επλήγησαν από το σεισμό τις πρωινές ώρες της ημέρας.
Στις επόμενες ώρες και μέρες ,ο Δήμος Δρόπολης, θα ανακοινώσει συγκεκριμένη βοήθεια προς τους κατοίκους των περιοχών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Σχόλια