Η νέα κυβερνητική απόφαση για το περιουσιακό στη Χιμάρα και οι ευθύνες

Απαρατήρητη πέρασε η νέα κυβερνητική απόφαση (αρ. 807, ημερ. 11.12.2019), η οποία μπήκε από χθες σε ισχύ. Η απόφαση της κυβέρνησης παραχωρεί κρατικές γαίες στις παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών και στη Χιμάρα μέχρι τους Αγίους Σαράντα σε ιδιώτες οι οποίοι βεβαιώνουν ότι θα αναπτύξουν τις ιδιωτικές τους εκτάσεις. Η απόφαση λέει ότι ο ιδιώτης δικαιούται να αυξήσει με κατά 20 % της δικής του ιδιοκτησίας με κρατικές γαίες που συνορεύουν με τη δική του ιδιοκτησία υπό ανάπτυξη. Η τιμή αγοράς είναι η κρατική.

Ποια είναι τα προβλήματα στην περίπτωση της Χιμάρας. 
Είναι γνωστό ότι στη Χιμάρα ιστορικά δεν προέκυπταν κρατικές εκτάσεις, επειδή ανήκαν στους Χιμαραίους κατοίκους. Προέκυψαν κρατικές, εφόσον οι κάτοικοι της Χιμάρας, ή δεν ενδιαφέρθηκαν να πάρουν νέους τίτλους ιδιοκτησίας, ή τα κτηματολόγια δεν κατέγραφαν τις περιουσίες τους, με αποτέλεσμα να κριθούν ελεύθερες και να αξιολογηθούν από την νυν κυβέρνηση κρατικές.
Όπως είναι γνωστό, ένα χρόνο πριν, 11.11.2018 ο Ράμα, μετά τη σκληρή αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, αναγκάστηκε να τροποποιήσει την κυβερνητική απόφαση 708, ημερ 11/11/2018 που όριζε «τις κρατικές» περιουσίες στην ακτογραμμή Χιμάρα-Αγίους Σαράντα και προορίζονταν να δοθούν σε ιδιώτες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Η τροποποίηση, που έγινε μετά την σφοδρή ελληνική αντίδραση, παραχωρούσε συγκεκριμένα έξι μήνες χρόνο ώστε οι κάτοικοι της περιοχής αυτής να ολοκλήρωναν έστω και την αρχική καταγραφή των περιουσιών τους με αποτέλεσμα αυτές να αφαιρούνταν από τους χάρτες «των κρατικών» περιουσιών.
Η αναδίπλωση Ράμα θεωρήθηκε τότε από την ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας ιστορική επιτυχία!! Μάλιστα, θεώρησαν την τροποποίηση αυτή τέτοια που αναιρούσε και όλη την ακριβοπληρωμένη προσπάθεια για οργανωμένη προσφυγή στη δικαιοσύνη με περισσότερους από 80 φακέλους διεκδίκησης περιουσιών από Χιμαραίους, υπό την αιγίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ !!!
Πέρασαν όμως από τότε 13 όχι 6 μήνες. Στα αντίστοιχα κτηματολόγια δεν εγγράφηκε καμιά τέτοια περιουσία!!! Περίεργο δεν είναι;!! Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο οι εκτάσεις αυτές κατοχυρώθηκαν ως κρατικές !!!
Και τώρα έρχεται ο Ράμα με νέα απόφαση, αυτή τη φορά με αρ 807 και ημερ.11.12.2019, που επιτρέπει σε ιδιώτες να αυξήσουν την περιουσία τους με 20 % από την κρατική αυτή περιουσία σε γειτνίαση !!!
Αν διαβάσεις προσεχτικά την απόφαση της κυβέρνησης καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για καλά μελετημένη προεργασία. Δηλαδή ότι αναγνωρίστηκαν επίσημα ως κρατικές οι ελεύθερες περιουσίες που στην ουσία διεκδικούν οι Χιμαραίοι (αλλά μόνο για θόρυβο στην Ελλάδα) και ότι επωφελούνται οι ιδιώτες σε γειτνίαση οι οποίοι δεν είναι άλλοι εκτός από εκείνους που απόχτησαν παράνομα και βίαια περιουσίες στην ακτογραμμή αυτή των τουριστικών φιλέτων!!! Τώρα έρχεται το κράτος και τους δίνει με τιμές τζάμπα και ένα επιπλέον κομμάτι που στην ουσία ανήκει κι αυτό σε ντόπιους Χιμαραίους κατοίκους.
Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αποτελεί μια καλή ευκαιρία πλήρης κάλυψης και εξαφάνισης κάθε παρανομίας απόκτησης τουριστικών οικοπέδων από τους πολύ όψιμους «ιδιώτες» αυτούς και θωράκισης της νομιμοποίησης τους με την επίσημη στήριξη του κράτους στο όνομα της ανάπτυξης της περιοχής!
Πώς έγινε όμως και το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ και ειδικά η ΟΜΟΝΟΙΑ της Χιμάρας επί 13 μήνες κοιμότανε σε δάφνες;;;!! Όλοι αυτοί ήταν πριν από κάποιες βδομάδες και στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και «αναφέρθηκαν στο πολύπλοκο περιουσιακό ζήτημα». Αλλά δεν είπαν ότι δεν κάνουν καμιά προσπάθεια για την επίλυσή του. Όπως στην προκειμένη περίπτωση!!
Μήπως ξεπέρασαν κάθε όριο και βαυκαλίζουν και τις ελληνικές αρχές για τους «ιερούς αγώνες που δίνουν» για το περιουσιακό, ενώ στην ουσία συμβάλλουν εμπράκτως στο ξεπούλημα κάθε περιουσιακού μας στοιχείου;!! (Και όχι μόνο αυτή τη φορά. Παίζουν το ίδιο έργο επί τουλάχιστον 20 χρόνια!!!)
Μήπως αυτό το γνωρίζουν και τα Τίρανα και συνεχίζουν το έργο της απογύμνωσης από τα περιουσιακά μας στοιχεία, με την ανοχή και τη συμβολή των δικών μας συγκεκριμένων πολιτικών και γι΄αυτό δεν τους ιδρώνει το αφτί από τις δηλώσεις της Αθήνας ότι η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη συνδέεται άμεσα με τα περιουσιακά δικαιώματα της Ε. Ε. Μειονότητας;!!
Μήπως θα πρέπει να κατηγορηθούν για εθνικό έγκλημα και όσοι προσπαθούν να στηρίξουν την ηγεσία αυτή, παρουσιάζοντάς (στα κρυφά) ως αναντικατάστατη !!!

Παναγιώτης Μπάρκας
17 Δεκεμβρίου 2019
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011

Σχόλια