Ο Λόγγος

Ο Λόγγος είναι ορεινό χωριό της Άνω Δρόπολης και ανήκει στον μειονοτικό Δήμο Δρόπολης.

Είναι χτισμένο στους πρόποδες της Μουργκάνας, σε υψόμετρο από 450 -700 μέτρα. Σε μεγάλο μέρος των ορίων του εκτείνονται τα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ, συνορεύει επίσης με τα χωριά Κοσσοβίτσα, Σωτήρα, Λοβίνα και Κρυονέρι.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπαγόταν διοικητικά στο Μουτεσαριφλίκι (επαρχία) Αργυροκάστρου και αργότερα στην υποδιοίκηση της Πωγωνιανής. Κατά τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων το 1913, το χωριό εντάχτηκε στην Αλβανία κι από τότε υπάγεται στην αλβανική επικράτεια, όπως και τα υπόλοιπα χωριά της Άνω Δρόπολης.

Η ονομασία του χωριού προήλθε από τα άφθονα αιωνόβια δένδρα του γύρω και μέσα στο χωριό (λόγγος =πυκνό δάσος).
Ακριβής χρονολόγηση του χωριού δεν υπάρχει, αλλά λίγες αυθεντικές πηγές το τοποθετούν στον 18ο-19ο αιώνα. Βέβαια γίνονται αναφορές και σε παλαιότερες ημερομηνίες, αλλά δεν εξακριβώνονται.

Στον Λόγγο ανέκαθεν κατοικούσαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και υπάρχουν στοιχεία για μερικό πληθυσμό που ασχολούνταν παλαιότερα με την κεραμική. Ακόμη και σήμερα οι κυριότερες ασχολίες παραμένουν ίδιες.
Το 1927 το χωριό είχε 695 κατοίκους. Το 1989, λίγο πριν τη μεγάλη φυγή στο χωριό κατοικούσαν 476 άτομα και υπήρχαν 100 σπίτια. Σήμερα, ύστερα από μεγάλο κύμα μετανάστευσης, κατά μεγάλη πλειοψηφία προς την Ελλάδα, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 50, με την συντριπτική πλειοψηφία να ανήκει στην τρίτη ηλικία.
  

Σχόλια