Έναρξη διαπραγματεύσεων με Αλβανία τον Μάρτη «βλέπει» η Μέρκελ

Την πεποίθηση ότι «η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι μόνο προς το συμφέρον αυτών των χωρών, αλλά και προς το συμφέρον μας», επανέλαβε με έμφαση η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της κατά την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στη Γερμανία.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στη «νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», λέγοντας πως θα είναι «μια γεωπολιτική Επιτροπή» και πως «σήμερα υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να προχωρήσει αποφασιστικά η διαδικασία» ένταξης: «Γιατί όποιος κοιτάει το χάρτη, όποιος γνωρίζει το γεωπολιτικό πλαίσιο, ξέρει», πρόσθεσε η καγκελάριος. Με φόντο το «βέτο» της Γαλλίας και άλλων χωρών πριν από μερικούς μήνες που πάγωσαν την ενταξιακή διαδικασία της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας, η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως «η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Αλβανία και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια».

Υπενθύμισε, μάλιστα, την «απόφαση που λάβαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να «καταλήξουμε σε συμφωνία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι στην πορεία των μεταρρυθμίσεων της Αλβανίας «έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά, ιδίως ως προς τη δικαστική μεταρρύθμιση» η οποία «πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί».

Ο Ράμα εξήρε τον υποστηρικτικό ρόλο της Γερμανίας και προσωπικά της καγκελαρίου «ώστε να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σαφέστερη γεωπολιτική διάσταση στο έργο της Κομισιόν», που «θα βοηθήσει πολύ την Αλβανία και ολόκληρη την περιοχή».

Σχόλια