Η ομιλία του επικεφαλής της ΑΣΑ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπως εκφωνήθηκε από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική (ΑΣΑ), Ανδρέα Κούρτη.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Φίλες και φίλοι,
Το ποτήρι της αδικίας, εις βάρος μας και εις βάρος της πατρίδας μας, της Βορείου Ηπείρου, ξεχείλισε.
Με καρτερικότητα υπομείναμε την αδικία της τύχης και της ιστορίας μας, αλλά την αδικία που μας επιφύλασσε το κράτος της πατρίδας μας, της Ελλάδας, δεν μπορούμε να την αντέξουμε!

Φίλες και φίλοι,
Άσχετα με τους αριθμούς, η συγκέντρωσή μας είναι πολύ μεγάλη! Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα επειδή μας μείωσαν τις συντάξεις, συγκεντρωθήκαμε επειδή μας αδικούν, επειδή μας ταπεινώνουν!
επειδή μας θεωρούν ασήμαντους,
επειδή προσβάλλουν την πατρίδα μας,
επειδή προσβάλλουν τους γονείς μας,
Συγκεντρωθήκαμε για να δείξουμε ότι δεν θα ανεχθούμε πια!
Συγκεντρωθήκαμε να πάρουμε αυτό που αυτονόητα μας αξίζει! Την αξιοπρέπεια!
Συγκεντρωθήκαμε για να δηλώσουμε ότι θα είμαστε εδώ στις πλατείες, μέχρι να δικαιωθούμε! Δεν θα υποχωρήσουμε πότε!
Η συγκέντρωσή μας είναι μεγάλη, γιατί δεν είναι συγκέντρωση μηχανισμών, αλλά συγκέντρωση της ψυχής ενάντια στους μηχανισμούς! Δεν έχουμε ούτε χρηματικούς πόρους, ούτε βοήθεια από κάποια εξουσία, για να οργανώσουμε συγκεντρώσεις. Και αυτή είναι η δύναμή μας! Ότι δεν πρόκειται να χάσουμε τίποτα! Αυτός είναι ο φόβος τους! Ότι θα πάρουμε αυτό που αδίκως μας στερούν!
Εμείς, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα κρυφά! Ο Βρούτσης, μουλωχτά, έκοψε το επίδομα ανασφαλίστων Βορειοηπειρωτών. 
Όταν πήραμε τηλέφωνο, μας ρώτησαν αν είμαστε Έλληνες και όταν τους είπαμε «ναι» μας είπαν ότι δεν είναι δυνατόν, δεν κόψαμε σε Έλληνες το επίδομα. 
Άρα δεν είμαστε Έλληνες! Είμαστε ξένοι, είμαστε αλλοδαποί μετανάστες!
Αυτός είναι λόγος αρκετός, να κάνουμε όσες συγκεντρώσεις χρειαστεί, όσες πορείες διαμαρτυρίας χρειαστεί και θα κατασκηνώσουμε στο Σύνταγμα για όσο διάστημα χρειαστεί! Γιατί είμαστε Έλληνες! 

Φίλες και φίλοι,
Ο σημερινός πρωθυπουργός, δήλωσε πριν τις εκλογές ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν άδικος για τους Βορειοηπειρώτες και θα τον άλλαζε. Θα έδινε ο νόμος της νέας κυβέρνησης, πλήρη εθνική σύνταξη, χωρίς προσχώματα, σε όλους τους Βορειοηπειρώτες. Ήταν μια υπόσχεση που έγινε είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Ο Βρούτσης αντέγραψε το νόμο Κατρούγκαλου, χωρίς να αλλάξει ούτε κόμμα, σε ότι αφορά τους Βορειοηπειρώτες.
Ο Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεσή του. Κανένα μέσο δεν αναφέρθηκε στο γεγονός. Φαίνεται, πως το να λέει ψέματα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν είναι πλέον είδηση. 
Κάθε Βορειοηπειρώτης θα παίρνει περίπου 200 ευρώ λιγότερη σύνταξη, από κάποιον Ελλαδίτη, επειδή είναι αμφίβολος Έλληνας ή Έλληνας μετανάστης, δεύτερης κατηγορίας, κυνηγημένος και αδύναμος, κατάλληλος για κάθε ταπείνωση και αδικία!
Η προηγούμενη κυβέρνηση, η κατά τα άλλα αριστερή και αντιρατσιστική, έκανε έναν ρατσιστικό νόμο. Οι Έλληνες θα παίρνουν σύνταξη ανάλογα με τον τόπο γέννησης! 
Η σημερινή κυβέρνηση, η κατά τα άλλα πατριωτική, έκανε έναν νόμο και ρατσιστικό και προδοτικό. Αμφισβητεί την Ελληνικότητα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου! 
Έκανε και κάτι ακόμη χειρότερο, η κυβέρνηση που κατά τα άλλα στηλίτευε τις κωλοτούμπες. Κολωτούμπα στα μουλωχτά!

Φίλες και φίλοι,
Θέλουμε να είμαστε φίλοι με τους Αλβανούς. Και είμαστε φίλοι. Άλλα δεν είμαστε Αλβανοί, είμαστε Έλληνες.
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να επικαλείται, τη χώρα που γεννηθήκαμε, για να μας χαρακτηρίσει. Ξέρουμε πολύ καλά τι είμαστε και για να παραμείνουμε αυτό που είμαστε, φτύσαμε αίμα τόσα χρόνια. Υπεστήκαμε διώξεις και παραμείναμε Έλληνες. Είμαστε από αυτούς τους Έλληνες, που η ιδιότητα αυτή, δεν είναι απλώς καταγωγή, είναι κατόρθωμα! Είναι φυλαχτό που κρατήσαμε με θυσίες, με καρτερικότητα, με ηρωισμό!
Όπως γνωρίζετε, του χρόνου θα είναι η επέτειος 200 ετών από την πρώτη πετυχημένη ελληνική επανάσταση! Ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες και πολέμησαν, γιατί ήξεραν ότι είναι Έλληνες! Κανέναν δεν είχαν ανάγκη να τους πιστοποιήσει την ελληνικότητά τους, μόνο τη συνείδησή τους!
Σε μερικές μέρες θα τιμήσουμε την επέτειο της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Ποίον ρώτησαν εκείνοι οι Ηπειρώτες για την ελληνικότητά τους;
Ποιον είχαν ανάγκη οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες, οι Κωνσταντινοπολίτες να πιστοποιήσει την Ελληνικότητά τους; 
Για να μην αναφέρω τις χώρες, που υπάρχουν και ζουν, ακόμη σήμερα Έλληνες, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο να γεννάει Έλληνες. Και στην Αλβανία γεννιούνται Έλληνες!
Αυτό φαίνεται να αρέσει, αλλά όχι πάντα! Όταν οι Βορειοηπειρώτες αξιώνουμε την ισότητα, τότε η ελληνικότητα μας τίθεται από αμφισβήτηση. Και αυτό όχι από οποιονδήποτε, αλλά γίνεται από το κράτος!

Φίλες και φίλοι,
Δεν γίναμε Έλληνες επειδή πολιτογραφηθήκαμε, αλλά ακριβώς το ανάποδο. Πολιτογραφηθήκαμε επειδή ήμασταν Έλληνες! 
Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η αξίωση των 40 ετών, για μας που δεν ελληνοποιηθήκαμε με την πολιτογράφηση, είναι απλώς ένα πρόσχημα να μας κλέψουν ότι δικαιούμαστε! Είναι ένα πρόσχημα, για να δοθεί, με την προσωπική διαφορά, μεγάλη σύνταξη στους εκλεκτούς τους! Είναι μία απάτη!
Δουλέψαμε σκυλίσια και κάναμε τις δυσκολότερες δουλειές! Πληρώσαμε εισφορές ίσες ή περισσότερες από τους εκλεκτούς τους!
Βασανιστήκαμε ανείπωτα για την ελληνικότητά μας!
Μπορούμε να ανεχθούμε μικρότερη σύνταξη, με το πρόσχημα ότι δεν είμαστε Έλληνες;!
Είναι προφανές, ότι δεν μας ξέρουν καλά! Δεν διάβασαν, δεν έμαθαν και δεν τους είπαν, πόση δύναμη και πόση καρτερικότητα έχουμε!
Αλλά κυρίως δεν τους είπαν το σημαντικότερο για μας! Ότι η Ελληνικότητά μας δεν είναι απλά μια ιδιότητα! Είναι ιερή ιδέα! Είναι ιερή, όσο το αίμα προγόνων μας, που θυσιάστηκαν για την ιδέα αυτή!
Φυσικά δεν είμαστε εθνικιστές, ρατσιστές ή φασίστες! 
Είμαστε άνθρωποι που δεν δεχόμαστε προσβολή για την ιδέα που θυσιαστήκαμε! Δεν μπορεί να είμαστε φασίστες, αν απλά αγαπάμε την ιδέα της πατρίδας μας και αν θεωρούμε ιερό τον αγώνα επιβίωσης της ταυτότητάς μας, 
Αλλά κυρίως, δεν μπορεί να είμαστε φασίστες, επειδή τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν ως θύματα ή ως ήρωες στην κοινή αυτή ιδέα.
Οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να προστατεύσουν την εθνική μας περηφάνια! Οφείλουν να προστατεύσουν τη δημοκρατία, την ισότητα την ισονομία …
Δεν είναι δυνατόν, σε μία χώρα που βγήκε μέσα από μία κρίση, να δίνει τροφή στα απάνθρωπα τέρατα του ολοκληρωτισμού. Να μην ξεχνάμε τι μας διδάσκει η ιστορία! Όλα τα φρικτά πολιτεύματα ξεκίνησαν από την άμεση ανάγκη του λαού για δικαιοσύνη, για ασφάλεια για αξιοπρέπεια!

Η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική είναι μια παράταξη της Περιφέρειας Αττικής, που δημιουργήθηκε καλώντας για πραγματική συμμετοχή όλους τους Βορειοηπειρώτες, στην ισονομία, στην ισοπολιτεία και σε όλες τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.
Υπήρξε ο λογικός αντίλογος. 
Σε μια κανονική δημοκρατία, σαν αυτές στις οποίες λέμε ότι ανήκουμε, δεν υπάρχουν παρά μόνο ιδεολογικοί φορείς. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει παράταξη που πρεσβεύει την ισότητα, συγκεκριμένων πολιτών ή συγκεκριμένης ομάδας πολιτών.
Είμαστε η μοναδικός πολιτικός φορέας, που διαπίστωσε ότι δυστυχώς δικαιώθηκε! 
Χρειάστηκαν μόνο μερικοί μήνες για να επιβεβαιωθεί ότι δημοκρατία, για μας τους Βορειοηπειρώτες, δεν υπάρχει. 
Είμαστε μια ομάδα Ελλήνων με άνισα δικαιώματα! Απόδειξη είναι η αδίστακτη, κυνική και προφανής διαφορά στις συντάξεις και στα επιδόματα. 
Χρειάστηκαν μόνο μερικοί μήνες για να διαπιστωθεί στην Ελλάδα πλήττεται η δημοκρατία εις βάρος των Βορειοηπειρωτών! Και αυτό είναι εμφανέστατο.
Το δικαίωμα που απολαμβάνουμε, να εκφραζόμαστε ελεύθερα είναι μόνο ένα από τα στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό να μην μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η δημοκρατία εφαρμόζεται!
Στη δημοκρατία προστατευόμαστε όλοι το ίδιο από το νόμο. 
Αν προσβάλεις την εθνική συνείδηση ή την ιδιαιτερότητα ενός Εβραίου ή ενός Αφρικανής καταγωγή ανθρώπου, τιμωρείσαι. Και δικαίως γίνεται αυτό! Το νιώθουμε, γιατί είναι νόμιμο να μπορείς να λες έναν Έλληνα Τούρκο, Βούλγαρο, Αλβανό ή Ρώσο, ανάλογα με τον τόπο γέννησης του ή των προγόνων του, με σκοπό να προσβάλλεις το εθνικό του αίσθημα, ακόμη και αν είσαι κρατικός λειτουργός. Σε ποια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε κρατικός λειτουργός, να προσβάλλει μια ιδιότητα πολιτών;

Η συγκέντρωσή μας είναι μεγάλη γιατί ζητάει τα αυτονόητα, αυτά που η κοινωνία θεωρεί δεδομένα! Αυτά που ο πολιτισμένος κόσμος θεωρεί κεκτημένα από τον περασμένο αιώνα. 
Είναι προφανές πως, ότι ζητάμε σήμερα, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο! Θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς έναν Γερμανό από την Ανατολική Γερμανία, να ανεχθεί φωτογραφική διάταξη στο νόμο, που μειώνει τη σύνταξή του, σε σχέση με έναν Γερμανό της Δυτικής Γερμανίας; Ή μήπως θα μπορούσε μια πολιτισμένη χώρα, να ανέχεται τέτοιους νόμους, τέτοιους πολιτικούς; 
Τι εννοούν οι πολιτικοί μας με το «ανήκουμε εις την δύση»; 
Έχει η δύση νόμους, που βάζει τους πολίτες σε κατηγορίες; 
Έχει η δύση νόμους με μιλέτια;

Φίλες και φίλοι,
Βορειοηπειρώτισσες και Βορειοηπειρώτες,
Είναι μεγάλη γιατί δίνει φωνή σε μια βουβή κοινότητα! 
Γιατί υποστηρίζει αυτά που άλλοι ξεχνούν ή δεν βλέπουν!
Η συγκέντρωση αυτή είναι είδηση, στα μέσα ενημέρωσης από την επόμενη της πρόσκλησης, στην ομογένεια. Στην Αυστραλία, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, στη Νέα Υόρκη…
Για τα μέσα της Αθήνας, της πόλης που γέννησε τη δημοκρατία, είναι κάτι που πρέπει πάση θυσία να μη δημοσιοποιηθεί. Σα να πρόκειται να έχουμε δημοκρατία αν προσποιηθούμε πως έχουμε. Σα να πρόκειται να γλιτώσει η στρουθοκάμηλος επειδή δεν βλέπει τον κίνδυνο.

Σε ένα χρόνο θα γιορτάσουμε την επέτειο 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη νίκη στη Σαλαμίνα. Τη νίκη της δημοκρατίας! Τη γέννηση του δυτικού πολιτισμού!
Να θυμηθούμε, να εμπνευστούμε, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε! 
Τίποτα λιγότερο!
Η περηφάνια μας, για την πατρίδα μας, δεν μπορεί να τσαλακωθεί, μέσα στη χυδαιότητα που μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά κυρίως δεν μπορεί να χωρέσει σε ακραία και απάνθρωπα ολοκληρωτικά ιδεολογήματα!
Είναι πραγματικά λυπηρό, να πρέπει το 2020 να κάνουμε ιερούς αγώνες, εμείς οι Έλληνες στην Ελλάδα.
Οφείλουμε στους εαυτούς μας να αντισταθούμε!
Να υπερασπιστούμε το δίκιο μας, 
την υπερηφάνειά μας, 
τους γονείς μας, 
τους παππούδες μας! 
Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία! 
Να υπερασπιστούμε την περήφανη Βόρεια Ήπειρο! 
Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατική και δίκαια Ελλάδα! 
Να μην υποχωρήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε απόλυτα και χωρίς κανένα συμβιβασμό! 
Ο αγώνας αυτός είναι ιερός! 
Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος!

Φίλες και φίλοι,
Όταν μιλάμε για την πατρίδα μας, αισθανόμαστε ότι θα είναι πάντα μαζί μας ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από όλους μας, στο Χρήστο Μάστορα, ο οποίος δεν είναι μαζί μας, αλλά μας συντροφεύει η σκέψη του.  

Καλή αντάμωση, στις πλατείες και στους δρόμους!

Σχόλια