Αλβανία: Αύξηση 2,3% σε συντάξεις και επιδόματα

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή  συντάξεων και κατηγορία κοινωνικών επιδομάτων κατά 2,3%, ωφελώντας πάνω από 669 500 δικαιούχους.

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει ότι το μέτρο αυτό, αν και λαμβάνεται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, αποτελεί κυβερνητική προσπάθεια για την καλύτερη κάλυψη των οικονομικών αναγκών αυτού του πληθυσμού.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις και στα επιδόματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα από τον Απρίλιο. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εκπληρώνει τις νομικές υποχρεώσεις για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων λόγω της μεταβολής του δείκτη τιμών και βασίζεται στη φιλοσοφία της εφαρμογής των πολιτικών αύξησης του εισοδήματος ορισμένων στρωμάτων του πληθυσμού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες δημοσιονομικές πολιτικές.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ως εξής:

Στους 543.500 συνταξιούχους των αστικών περιοχών 1,73 δισ. λεκ.

Το ποσό που προστίθεται από τον προϋπολογισμό για τους 121.200 συνταξιούχους στις αγροτικές περιοχές είναι 214,3 εκατομμύρια λεκ.

3,2 εκατομμύρια λεκ προστίθενται στον προϋπολογισμό για 2.600 κοινωνικά επιδόματα.

10,3 εκατομμύρια λεκ προστέθηκαν για την αύξηση των επιδομάτων για την άδεια μητρότητας στη περιφέρεια.

117,7 εκατομμύρια λεκ,  προϋπολογίστηκαν για την αύξηση να στις πρόωρες και συμπληρωματικές συντάξεις για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους ανθρακωρύχους, τους εργάτες στη βιομηχανία του πετρελαίου και βιομηχανίας.

Η αύξηση κατά 2,3% ωφελεί όλα τα άτομα που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, πρόωρη συνταξιοδότηση και όσους εργάζονταν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

balkaneu.com

Σχόλια