Αλβανία: Δημοσκόπηση για κορωνοϊο και κόμματα.

Δημοσκόπηση παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης, στο τηλεοπτικό δίκτυο Report TV. Η έρευνα διεξήχθη, από την ιταλική εταιρεία Piepoli Institute του Roberto Baldassari.

Σε ερώτηση, "Πως κρίνετε την αντίδραση της κυβέρνησης Ράμα στην πανδημία του κορωνοϊου;" το 78 % των Αλβανών δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε καλά, την κατάλληλη στιγμή και γρήγορα, ενώ, το 22 % των ερωτηθέντων πολιτών ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άσχημα και καθυστερημένα.

Σε ερώτηση, "Πως κρίνεται την στάση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού;" To 63% των Αλβανών πιστεύει ότι η αντιπολίτευση δεν συμπεριφέρεται υπεύθυνα, ενώ το 37% θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη.

Σε ερώτηση, "Πως κρίνεται την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού;" Tο 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο αρχηγός του κράτους δεν συμπεριφέρεται υπεύθυνα, ενώ το 48% τον αξιολογεί ως υπεύθυνο

Σε ερώτηση, " Σε ποιον πιστώνεται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ;"Το 49 % απαντά πως είναι έργο της κυβέρνησης, 8 % της αντιπολίτευσης, 17 % και των δυο, το 26 % απαντά όλων μαζί, συμπεριλαμβανομένου και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση, "Πως βλέπεται την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;" To 88 % απαντά, 12 % αδιάφορα, ενώ, δεν υπάρχουν απαντήσεις που να την βλέπουν αρνητικά.

Σε ερώτηση, "Ποια είναι η γνώμη σας για τον πρώην πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, μετά από την έκτακτη αυτή κατάσταση;" To 59 % δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει γνώμη, τον βλέπει το ίδιο. Το 35% δηλώνει πως τον βλέπει πιο αρνητικά και το 6% πιο θετικά.

Σε ερώτηση, "Ποια είναι η γνώμη σας για την πρόεδρο του LSI, Μόνικα Κρυεμάδη, μετά από την έκτακτη αυτή κατάσταση;" To 63 % δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει γνώμη, τη βλέπει το ίδιο. Το 33% δηλώνει πως τη βλέπει πιο αρνητικά και το 3% πιο θετικά.

Σε ερώτηση, "Ποια είναι η γνώμη σας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, μετά από την έκτακτη αυτή κατάσταση;" To 59 % δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει γνώμη, τον βλέπει το ίδιο. Το 33% δηλώνει πως τον βλέπει πιο αρνητικά και το 8% πιο θετικά.

Σε ερώτηση, "Ποια είναι η γνώμη σας για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του PD, Λουλζιμ Μπάσα, μετά από την έκτακτη αυτή κατάσταση;" To 51 % δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει γνώμη, τον βλέπει το ίδιο. Το 36% δηλώνει πως τον βλέπει πιο αρνητικά και το 13% πιο θετικά.

Σε ερώτηση, "Ποια είναι η γνώμη σας για τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του PS, Εντι Ράμα, μετά από την έκτακτη αυτή κατάσταση;" To 38 % δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει γνώμη, τον βλέπει το ίδιο. Το 11% δηλώνει πως τον βλέπει πιο αρνητικά και το 51% πιο θετικά.

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα τι κόμμα θα ψηφίσατε αν είχαμε εκλογές, έχουμε τα ακόλουθα ποσοστά. Σε παρένθεση τα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Σοσιαλιστικό Κόμμα(PS).......................... 51 - 55 %  (48,3 %)
Δημοκρατικό Κόμμα(PD).......................... 32 - 36 %  (28,9 %)
Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης(LSI)..  2 - 4 %    (14,3 %)
Υπόλοιπα Κόμματα............................. 9  - 11 %  ( 8,8 %)

Συγκριτικά με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές βλέπουμε να ενισχύεται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ, σε πτώση βρίσκεται το LSI, που ίδρυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.




Σχόλια