Αλβανία: Κομμωτήρια, μπαρ και οδοντιατρεία θα ανοίξουν τελευταία

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 404 εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτημα για κρατική ενίσχυση.

Επιπλέον ο Ράμα χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι τα κομμωτήρια, τα μπαρ, οι οδοντίατροι είναι οι τελευταίες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν καθώς θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις για την εξάπλωση του COVID 19.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, δήλωσε ότι για άτομα που έχουν διάφορες ασθένειες και επαναπατρίζονται, η θα καραντίνα γίνεται στο σπίτι, ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο άλλους. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα.

Όσον αφορά επιχειρήσεις, όπως τα μπαρ, παμπ και κομμωτήρια, ο Έντι Ράμα υπογράμμισε ότι θα είναι οι τελευταίες που θα ανοίξουν. «Αυτό που είπα για τα κομμωτήρια ισχύει και για τα οδοντιατρεία αφού θεωρούνται επικίνδυνες εστίες, καθώς ένα μόνο μολυσμένο άτομο κινδυνεύει να διαδώσει τον ιό σε πολλούς άλλους. Οι χώροι αυτοί θα είναι οι τελευταίοι που θα ανοίξουν και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω καμία χώρα που να άνοιξε τις επιχειρήσεις αυτές. Πολλές χώρες αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα σχολεία. Σήμερα είχαμε μια σχεδόν τελική συζήτηση με τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Διευθυντή του Οργανισμού Τεχνολογίας και Καινοτομίας και πιστεύω ότι αύριο θα έχουμε μια τελική απόφαση.
Το είπα από την πρώτη μέρα και το έκανα ο ίδιος, ότι πρέπει να ζήσουμε σαν να έχουμε τον ιό. Μπορεί όλοι να είμαστε ασυμπτωματικοί και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως τέτοιοι, προστατεύοντας τους άλλους και στηρίζοντας την Αλβανία και το σύστημα υγείας. Το «άνοιγμα» θα μας εκθέσει σε αύξηση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων. Το ερώτημα είναι πόσο θα αυξηθεί; Θα εξαρτηθεί από εμάς, οι επιθεωρητές, οι νόμοι και τα όργανα επιβολής του νόμου είναι σημαντικά, αλλά δεν αντικαθιστούν αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς. Ο καθένας μας πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους.Δεν υπάρχει κανένας για να σώσει ζωές, εκτός από εκείνους που βοηθούν για να σωθούν οι ζωές». 
Συνεχίζοντας ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο διευρυμένο πακέτο, τα τουριστικά πρακτορεία επωφελούνται από το μπόνους των 400 χιλιάδων λεκ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 404 εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση για κρατική εγγύηση και οι αιτήσεις συνεχίζονται.

Σχόλια