Ενίσχυση Ελλάδας για το μεταναστευτικό και Αλβανίας για τον σεισμό στον τροποποιημένο προϋπολογισμό της ΕΕ

Το Συμβούλιο ενέκρινε τον τροποποιημένο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020 και η ΕΕ διαθέτει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα χρήματα από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19.

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα με γραπτή διαδικασία δύο προτάσεις που τροποποιούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020 προκειμένου να ελευθερωθούν πόροι για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19

Επιπλέον διατίθενται χρήματα για να βοηθηθούν η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων και στη στήριξη της Αλβανίας μετά τον σεισμό του Νοεμβρίου.

Οι αναλήψεις υποχρεώσεων αυξήθηκαν συνολικά κατά 3,57 δισ. ευρώ και ανέρχονται σε 172,2 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. Ευρώ, φθάνοντας συνολικά τα 155,2 δισ. Ευρώ.

«Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2020 ξεκλειδώνει κρίσιμους πόρους για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τα εθνικά συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν την επιδημία του COVID-19. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ιατρικών προμηθειών, να κατασκευάσουν νοσοκομεία πεδίου και να μεταφέρουν ασθενείς για θεραπεία σε άλλα κράτη μέλη» δήλωσε ο Zdravko Maric, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών της Κροατίας που προεδρεύει της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 1 αυξάνει τις αναλήψεις υποχρεώσεων κατά 567 εκατ. Ευρώ και τις πληρωμές κατά 77 εκατ. Ευρώ.

€ 115 εκατ. διατίθενται για συγχρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης του COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη στον επαναπατρισμό εγκλωβισμένων πολιτών καθώς και στην απόκτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού μέσω κοινών προμηθειών. Περαιτέρω € 3,6 εκατομμύρια δεσμεύονται για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

350 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη της Ελλάδας καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υποδοχής, την ενίσχυση των συστημάτων και διαδικασιών ασύλου και τη βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν επίσης στην καταπολέμηση του COVID-19, καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα.

€ 100 εκατ. Χορηγούνται για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης στην Αλβανία μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2019.

Άλλες μικρές προσαρμογές εφαρμόζονται για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Διαμεσολαβητή.

Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 2 προβλέπει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 1,53 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

2,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της παροχής επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης όπως η αποθήκευση και διανομή βασικών πόρων, η δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων και η διασυνοριακή μεταφορά ασθενών.

Αυτές οι δράσεις θα διοχετευτούν μέσω του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI), το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο ενέκρινε παράλληλα έναν κανονισμό για την επανενεργοποίηση του ESI και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.

Τα υπόλοιπα 300 εκατ. Ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης, του συντονισμού και της διανομής βασικών ιατρικών προμηθειών, όπως είναι τα προστατευτικά εργαλεία και οι ανεμιστήρες. Τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης / της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ibna.gr

Σχόλια