Ελικόπτερα Blackhawk δίνουν οι ΗΠΑ στην Αλβανία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία στέκονται «πλάι-πλάι» σήμερα, θα σταθούμε «πλάι-πλάι» αύριο και στο μέλλον που έρχεται στη συνέχεια», δήλωσε σήμερα η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αλβανία, Yuri Kim κατά την τελετή υπογραφής της επιστολής προσφοράς και αποδοχής των ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk.

«Μία από τις τρεις πρώτες προτεραιότητές μου είναι να ενισχύσω την αμυντική συνεργασία έτσι ώστε η Αλβανία να είναι ακόμη πιο ικανός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Όταν αυτά τα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων έρθουν εδώ, θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους ανάμεσα στην επαγγελματική και σκληρά εργαζόμενη ομάδα σας ώστε να είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν την αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας, του αλβανικού λαού και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ορίζετε ένα υψηλό επίπεδο που πρέπει να ακολουθηθεί κι από άλλους», είπε η Kim.

Η Αμερικανίδα Πρέσβης ευχαρίστησε τον υπουργό Xhaçka που της έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σήμερα υπογράφοντας την επιστολή προσφοράς και αποδοχής των UH-60 Blackhawk.

«Μπορείτε να περιμένετε αυτά τα καταπληκτικά αεροσκάφη, που απογειώνονται από τους γενναίους πιλότους σας, να πραγματοποιήσουν διάφορες αποστολές για πολλά χρόνια ακόμη. Μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, να πολεμούν πυρκαγιές και να μεταφέρουν στρατεύματα από και προς τη μάχη, μεταξύ άλλων. Μαζί με τα αεροσκάφη, αυτό το πρόγραμμα καλύπτει την εκπαίδευση για τους πιλότους και πλήρωμα και συνεργεία συντήρησης, υποστήριξη με ανταλλακτικά και το πιο σημαντικό, βοήθεια με θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα αεροσκάφη θα παραμείνουν καρποφόρα για πολύ καιρό στο μέλλον», είπε η Kim.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι μια εξαιρετική εκπροσώπηση δύο συμμάχων που συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων ασφάλειας. Όπως γνωρίζετε, δεν πρόκειται αποκλειστικά για δωρεά αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού. Πρόκειται για ένα από κοινού χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, όπου τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Αλβανία μοιράζονται την οικονομική ευθύνη της υπεράσπισης της Συμμαχίας. Η Αλβανία συνεχίζει να υπερβαίνει το βάρος της σε συνεισφορές στρατευμάτων στη Συμμαχία. Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα της δυνατότητας προμήθειας της Αλβανίας, όχι μόνο υλικού. Αυτά τα ελικόπτερα Blackhawk και η από κοινού χρηματοδότησή τους δείχνουν ότι, μέρα με τη μέρα, η Αλβανία γίνεται ακόμη πιο ικανός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ισχυρότερος προμαχώνας ασφάλειας στην περιοχή και πέραν αυτής» κατέληξε η Yuri Kim.

ibna.gr

Σχόλια