Πρωην Αλβανός ΥΠΕΞ: Ο Σκεντέρμπεης αγωνίστηκε για την προστασία του Χριστιανισμού

Ο πρώην Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, ιστορικός και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, σε τηλεοπτική συζήτηση για τη μεγαλύτερη αλβανική προσωπικότητα, τον Γεώργιο Καστριώτη (Σκεντέρμπεη), δήλωσε ότι «πρέπει να κατέβουμε από τα σύννεφα» για να δούμε την πραγματικότητα.
«Αν θέλουμε να προσγειώσουμε τον Σκεντέρμπεη, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που τα έχουν πει οι ιστορικοί με την πάροδο του χρόνου, εδώ και αιώνες», είπε χαρακτηριστικά ο Μίλο

Με έναν ασυνήθιστο -για τον αλβανικό δημόσιο διάλογο- τρόπο ο κύριος Μίλο είπε ότι η μητέρα του Καστριώτη ήταν Σλάβα, ενώ ο εθνικός ήρωας των Αλβανών γεννήθηκε Ορθόδοξος. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα ονόματα των παιδιών του Ιωάννη (Γκιον) Καστριώτη είχαν σλαβική καταγωγή, προκαλώντας δυσαρέσκεια.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε διατριβή σύμφωνα με την οποία ο Σκεντέρμπεης αγωνίστηκε για την προστασία του Χριστιανισμού και όχι για τους Αλβανούς.

Να σημειώσουμε πως ο Πασκαλ Μίλο γεννήθηκε στην Παλάσσα του Δήμου Χιμάρας. Αποφοίτησε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου.
Είναι μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου από το 1992 και καθηγητής Αλβανικής και ξένης λογοτεχνίας. Ο Μίλο κατείχε διάφορες θέσεις στην αλβανική κυβέρνηση στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ιδίως στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, υπήρξε Υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Αλβανίας το 2001–2002.

Σχόλια