Συνεδρίασε σήμερα στη Δερβιτσανη το Δημοτικό Συμβούλιο Δρόπολης

Στον τρίτο μήνα της πανδημίας από τον Κορονο'ι'ο, η σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Πολιτισμού της Δερβιτσανης, διατηρώντας τις αποστάσεις και όλο το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Εκτός από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δήμαρχο, εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, διοικητικούς υπαλλήλους και απλούς πολίτες ,στη σύσκεψη παραβρέθηκαν κι εκπρόσωποι του Προγράμματος " Ισχυρά Δημαρχεία" ( Bashki te Forta), οι οποίοι έκαναν δυνατή ,για πρώτη φορά, την on-line μετάδοση της συνεδρίασης.
Ο Δήμαρχος, Δημήτρης Τόλης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δράση και το έργο της Δημοτικής Αρχής στην περίοδο της πανδημίας, ενώ ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως ήδη άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή της Γέφυρας στο Λόγγο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η μπετοστρωση 2 χμ δρόμου στο Χλωμό Πωγωνίου. Για το έργο στο Χλωμό ευχαρίστησε την εταιρεία ΤΙΤΑΝ, η οποία βοήθησε με τα τσιμέντα, καθώς και τα Αδέρφια Δελιγιωργη, οι οποίοι προσφέρουν τα πλέγματα για τη μπετοστρωση. Επίσης, δήλωσε πως σύντομα μετά από ολόκληρες δεκαετίες, αρχίζει η ανακαίνιση του δρόμου στην είσοδος των Σωφρατικων, για να ολοκληρώσει την ομιλία του με τη μεγάλη επένδυση για το υδραγωγείο Κάτω Δρόπολης και των πέντε χωριών στην Άνω Δρόπολη. Συγκεκριμένα, εκτός από την επένδυση των 4 δισ. λεκ ( παλιά), πρόσφατα η αλβανική κυβέρνηση έφερε στο Δήμο Δροπολης κι άλλο ένα δισ. λεκ ( παλιά) για την κατασκευή μιας μεγάλης γεώτρησης και αντλειοστάσιου, την κατασκευή μιας κεντρικής αποθήκης στη Γραψη, στο ίδιο υψόμετρο με την πηγή του Μαντζιφα. Παράλληλα, σε αυτή την επένδυση συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Καλογοραντζη και σε δεύτερη φάση στη Δερβιτσανη , τοποθετώντας και τους μετρητές για κάθε καταναλωτή .

Η σύσκεψη συνεχίστηκε με την προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη κι έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:
1. Εισήγηση και συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή του προϋπολογισμού για το έτος 2019, όπου έγινε αναφορά για τα έσοδα, έξοδα κι επενδύσεις σε κάθε τομέα.
2. Ενημέρωση από τον τοπικό αρμόδιο συντονιστή για τη βία στην οικογένεια.
3. Ενημέρωση από το Σύλλογο "Εστία Δροπολης", μέσω της Καθηγήτριας, κα. Λιορετα Μαμανι, για την εφαρμογή του Προγράμματος που χρηματοδότησε το USAID, με θέμα " Οι νέοι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας- ενεργοί πολίτες του μέλλοντος".
4. Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων, Δασών,Λειβαδιων και Βοσκοτόπων, όσον αφορά τη λήψη μέτρων κατά τη θερινή περίοδος για το δίκτυο ύδρευσης στη γεωργία.
5 Αποφασίστηκε να δοθεί χρονική παράταση, λόγω της πανδημίας, στην πληρωμή των δημοτικών φόρων από τους μεγάλους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής, παίρνοντας ταυτόχρονα απάντηση και το Εμπορικό Επιμελητήριο Αργυροκάστρου, το οποίο είχε ζητήσει κάτι παρόμοιο.
6. Ενημέρωση για την εφαρμογή του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους 2020.
7. Απόφαση για το επίδομα πρόνοιας στους κατοίκους του Δήμου για το μήνα Μάη.
8. Απόφαση για την οριστικοποίηση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου.
9. Απόφαση για τη μετάβαση ενός κτιρίου στην Πολυτσανη Πωγωνίου από κρατική σε δημοτική περιουσία.
10. Απόφαση για την τοποθέτηση πλακέτας στη Σωπικη της Διοικητικής Μονάδας Πωγωνίου, μετά από αίτημα του προέδρου του χωριού και του Διαχειριστή της περιοχής, τιμώντας τους ήρωες της Σωπικης άνα τους αιώνες...

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβαν το λόγο κι αρκετοί πολίτες, οι οποίοι έθεσαν διάφορα προσωπικά προβλήματα, με τον κύριο Τόλη να προαναγγέλλει ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Χλωμό Πωγωνίου...

Σχόλια