Πτωτικό το επιχειρηματικό κλίμα στην Αλβανία

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δημοσίευσε τη Δευτέρα τα αποτελέσματα του AmCham Business Index, ενώ η έρευνα έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Αλβανία μειώνεται.

«Η έρευνα περιλαμβάνει, και θέλω να το τονίσω, την περίοδο του 2019, άρα αποκλείει τις συνέπειες της πανδημίας. Ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε προσεκτικά, είναι η εξέλιξη από χρόνο σε χρόνο, αλλά θα ήθελα να είμαι ευθύς σήμερα, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά. Ο δείκτης έχει μειωθεί κατά 5 μονάδες », είπε ο Enio Jaço από την AmCham στην Αλβανία.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης συζητήθηκαν επίσης από την Πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Yuri Kim, η οποία προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ειδικά προς την κυβέρνηση.

«Δεν θα εκπλήξει πολλούς Αλβανούς να μάθουν ότι η φετινή έρευνα έδειξε ένα πτωτικό επιχειρηματικό κλίμα. Βασικοί τομείς ανησυχίας είναι το πολιτικό κλίμα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η διαφθορά », δήλωσε η πρέσβης, προσθέτοντας ότι, αντί να αρχίσουν να κατηγορούν, τα κόμματα, το ένα το άλλο, πρέπει να « συνεργαστούν για χάρη του λαού ».

Φαίνεται ότι οι συστάσεις της πρέσβης έπεσαν εις ώτα μη ακουόντων, καθώς οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων, ο Eduard Shalsi από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Jorida Tabaku από το Δημοκρατικό Κόμμα, άρχισαν να δείχνουν, με το δάχτυλο, ο ένας τον άλλο.

«Πιστεύω ότι η επινοημένη πολιτική κρίση που υποχρέωσε την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τη συνέλευση σε μια άνευ προηγουμένου πράξη, και μετά με τη μη συμμετοχή στις εκλογές του Ιουνίου δεν ήταν η σωστή λύση», δήλωσε ο σοσιαλιστής εκπρόσωπος Shalsi.

«Τα άλλα προβλήματα που ανέφερε ο Shalsi, εκτός από το να κατηγορούν την αντιπολίτευση το 2020, είναι η ίδια ρητορική. Πιστεύω, όπως είπε η πρέσβης, ούτε οι επιχειρήσεις ούτε οι πολίτες πρέπει να ακούσουν ποιος φταίει εδώ », δήλωσε ο Tabaku, εκπρόσωπος του δημοκρατικού κόμματος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αλβανία, το επιχειρηματικό κλίμα στην Αλβανία μειώθηκε κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας την πιο δραστική πτώση τα τελευταία 8 χρόνια.

Σχόλια