Αλβανία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που τροποποίησε το Σύνταγμα εν μέσω πανδημίας

Φαίνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ενδέχεται να επικυρώσουν σύντομα τις τροποποιήσεις του αλβανικού Συντάγματος. Η αλλαγή προς ένα σύστημα ανοικτών καταλόγων εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων την Τρίτη.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (IPS) είπε ότι εάν η Αλβανία προχωρήσει με αυτό το βήμα, θα γίνει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, δεύτερη μετά τη Ρωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα κάνει Συνταγματικές αλλαγές εν μέσω πανδημίας.

«Μετά από δύο μόνο εβδομάδες διαβουλεύσεων και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, η Αλβανική Συνέλευση αποφάσισε να αλλάξει το Σύνταγμα μετά από ομόφωνη ψηφοφορία στο Συμβούλιο των Νομοθεσιών. Η Αλβανία θα γίνει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, και μετά τη Ρωσία στον κόσμο, που αλλάζει το Σύνταγμά της κατά τη διάρκεια του COVID-19. Επίσης, η Αλβανία θα γίνει η μόνη χώρα στον κόσμο που θα αλλάξει το Σύνταγμα με μια διαδικτυακή διαδικασία », δήλωσε το IPS σε γραπτή δήλωση.

Σύμφωνα με το IPS, αυτές οι τροπολογίες θεωρούνται ευρέως ως οργανική τακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε συνάρτηση με τις επικείμενες εκλογές. Παρόλο που η έγκριση ενός συστήματος ανοικτών καταλόγων έρχεται ως θετική είδηση, η πτυχή σχετικά με τη λήψη αποφάσεων των πολιτών θα έπρεπε να είχε λάβει πλήρη υποστήριξη από το πολιτικό φάσμα.

Το Ινστιτούτο τόνισε ότι αυτές οι αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική συμφωνία για την Εκλογική Μεταρρύθμιση της 5ης Ιουνίου, καθώς ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας ήταν η μη παρέμβαση στον Εκλογικό Κώδικα, χωρίς προ-συμφωνία του Πολιτικού Συμβουλίου.

«Οι συνταγματικές τροποποιήσεις δεν συζητήθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο και δεν αποτελούν μέρος των συστάσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου που μεσολάβησαν στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου», ανέφερε το IPS στη δήλωσή τους.

Σχόλια