Δίωξη στον πρώην Δήμαρχο Φοινικαίων

Έλεγχο πραγματοποίησε το Ανώτατο Ελεγκτικό Συμβούλιο στα οικονομικά και τη διαχείριση του μειονοτικού Δήμου Φοινικαίων.
Με βάση το πόρισμα της συγκεκριμένης αρχής παραπέμπεται στην Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς ο πρώην Δήμαρχος Φοινικαίων, Λεωνίδας Χρήστου και δυο συνεργάτες του, διευθυντές υπηρεσιών του Δήμου, για τις δημοπρατήσεις έργων και προμηθειών.

Ο έλεγχος αφορά τη διετία 2017-2019.

Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ισχύει και σε ποιον βαθμό, είναι κάτι το οποίο πρέπει να διερευνήσει η αλβανική δικαιοσύνη, η οποία δεν έχει τη φήμη και της πιο ανεξάρτητης, μπορούμε να σημειώσουμε όμως τρια πράγματα.

Ο κύριος Χρήστου, το 2015, ήταν επίσημη υποψηφιότητα του ΜΕΓΚΑ για το Δήμο Φοινικαίων, χωρίς όμως την ανοιχτή στήριξη, τότε του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, μάλλον δεν θα είχε εκλεγεί.
Η συνεργασία με την κυβέρνηση Ράμα, έως και τις βουλευτικές εκλογές του 2017 πήγαινε καλά, μετά σταδιακά υπήρξε ρήξη, όπως και με το ΜΕΓΚΑ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 2019, στις δημοτικές εκλογές το ΜΕΓΚΑ και το Σοσιαλιστικό να κατεβάσουν ως υποψήφιο, απέναντι στον Λεωνίδα Χρήστου, τον σημερινό δήμαρχο Φοινικαίων.
Παράλληλα, σχεδόν στο ίδιο διάστημα, ο κύριος Χρήστου ήρθε αρκετά κοντά με την αντιπολίτευση και το ΚΕΑΔ, με το οποίο πιθανότατα θα ήταν υποψήφιος το 2019, αν η αντιπολίτευση δεν απείχε από αυτές.

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός πως για ακόμη μια φορά με ευκολία οι αλβανικές αρχές παραπέμπουν πολιτικό της Ελληνικής Μειονότητας, ενώ την ίδια στιγμή η διαφθορά έχει κατακλύσει την αλβανική πολιτική σκηνή.
Πιθανότατα κάποιος μπορεί να πει "ας μην βάζαν το δάχτυλο στο μέλι", οφείλουμε όμως να σημειώσουμε το γεγονός των δυο μέτρων και σταθμών.

Το τρίτο στοιχείο, σχετίζεται με το προηγούμενο και έχει να κάνει με τη μετάδοση της είδησης από τα αλβανικά ΜΜΕ. Ο θόρυβος γύρω απ’ την υπόθεση ίσως και να είναι μεγαλύτερος από τις πραγματικές της διαστάσεις.

Σχόλια