Navtex της Ελλάδας για άσκηση με πυρά στο Καστελλόριζο - Η απάντηση της Τουρκίας

Navtex για την πραγματοποίηση ναυτικής άσκησης, με τη χρήση πυρών, εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η άσκηση αφορά τη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου του 2020.

Σύμφωνα με την ελληνική Navtex, μάλιστα, κατά τη διάρκεια του παραπάνω χρονικού διαστήματος απαγορεύεται κάθε διέλευση ή προσέγγιση τρίτων πλοίων.

Άμεση, όμως, ήταν και η απάντηση της Άγκυρας, η οποία χαρακτήρισε την ελληνική Navtex ως «παράνομη», καθώς «παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς του Καστελλόριζου, στη βάση της Συνθήκης των Παρισιών του 1947».

Πρόκειται για την πάγια θέση της Τουρκίας περί της ανάγκης διατήρησης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης συνολικά 23 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ανάμεσα στα οποία και το Καστελλόριζο.

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο
Οι παραπάνω εξελίξεις, πάντως, επέρχονται λίγες ημέρες μετά την όξυνση της έντασης στο Αιγαίο, με αφορμή την έκδοση τουρκικής Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική Navtex αφορούσε τη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, με στόχο τη διενέργεια σεισμικών ερευνών από το σκάφος Oruc Reis, το διάστημα 21 Ιουλίου – 2 Αυγούστου.

Μάλιστα, η Τουρκία, σε μία επίδειξη δύναμης, ανέπτυξε μεγάλο μέρος του στόλου της κατά μήκος των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, στο Αιγαίο.

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς, με τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού να αναπτύσσονται με τη σειρά τους σ’ όλο το Αιγαίο, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Τελικά, το βράδυ του Σαββάτου, οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε εκτόνωση της έντασης, με τα τουρκικά πλοία να επιστρέφουν στους ναυστάθμους.

sputniknews.gr

Σχόλια