Αλβανία: Υψηλές τιμές στα τεστ κορωνοϊου

Η αύξηση των νέων καθημερινών κρουσμάτων κορωνοϊου και το αίτημα των πολιτών για διεξαγωγή τεστ για την αναγνώριση του ιού ώθησαν την κυβέρνηση να επιτρέψει σε ιδιωτικά εργαστήρια να πραγματοποιήσουν αυτά τα τεστ.

Η τιμή τους τεστ PCR, στα ιδιωτικά εργαστήρια, το οποίο επιβεβαιώνει εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί με COVID-19 ή όχι, κοστίζει 12.000 ΛΕΚ (περίπου 97 €), ενώ το ορολογικό τεστ, το οποίο δείχνει εάν το άτομο έχει αναρρώσει από τον ιό και έχει ανέπτυξε αντισώματα, κοστίζει 4.000 ΛΕΚ (περίπου 33 €).

Οι περισσότεροι Αλβανοί πολίτες λένε ότι το τεστ είναι πολύ ακριβό και ότι δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να κάνουν το τεστ σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο εμπειρογνώμονας στη δημόσια υγεία, Erion Dasho, δήλωσε ότι το κόστος για αυτήν την υπηρεσία σε ιδιωτικά εργαστήρια θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν στους πολίτες.

«Σύμφωνα με το νόμο των μολυσματικών ασθενειών, το κράτος υποχρεούται να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε πολίτες και ασθενείς. Σε αυτήν την περίπτωση, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να πληρώνεται από το κράτος το τεστ που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας. Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να εφαρμοστεί. Οι τιμές που προσφέρουν τα ιδιωτικά εργαστήρια στην Αλβανία είναι αρκετές φορές υψηλότερες από τις τιμές στις οποίες προσφέρεται αυτό το τεστ σε άλλες χώρες », δήλωσε ο ειδικός.

Σχόλια