Ράμα: Καμία συνομιλία με Μητσοτάκη για θαλάσσια συμφωνία


Με μια μακροσκελής ανάρτηση, στην οποία δεν έλειψαν οι επιθέσεις εναντίον της αλβανικής αντιπολίτευσης, ως απάντηση σε κατηγορίες που του αποδίδονται για κρυφή διαπραγμάτευση της θαλάσσιας συμφωνίας με την Ελλάδα, τοποθετήθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, διευκρινίζοντας ότι δεν μίλησε ποτέ με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη θαλάσσια συμφωνία. Ο Ράμα τονίζει ότι δεν το έκανε σε καμία από τις συνομιλίες και τα τηλεφωνήματα που είχε με τον Μητσοτάκη:
"Δεν έχουμε μιλήσει ακόμη για αυτό το ζήτημα, ούτε όταν κάναμε την πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ούτε όταν κάναμε στη δεύτερη συνάντηση στην Αθήνα, ούτε σε καμία άλλη περίσταση, όταν συναντηθήκαμε από κοντά ή επικοινωνήσαμε στο τηλέφωνο."

Στη συνέχεια ο κύριος Ράμα τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ελλάδας δεν μίλησαν ποτέ για αυτό το ζήτημα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κύριο Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019.
"Η κυβέρνησή μας και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν μιλήσει ποτέ και δεν έχουν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα, από τη στιγμή, που ο κύριος Μητσοτάκης, ήρθε στο τιμόνι  της εξουσίας στην Ελλάδα."

Σύμφωνα με τον κύριο Ράμα όλες οι συνομιλίες μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να επιτευχθεί τελική συμφωνία.
"Διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τη λεγόμενη οριοθέτηση των υδάτων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, διεξήχθησαν με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία".

Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφέρει ότι η ομάδα διαπραγματεύσεων που ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θαλάσσια συμφωνία είναι ήδη ατελής λόγω της αλλαγής θέσεων ορισμένων μελών που εκλέχθηκαν σε αυτήν. Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η ομάδα πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με τον κύριο Ράμα και αυτό γίνεται μόνο με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Η διαπραγματευτική μας ομάδα για το ζήτημα της θάλασσας χρειάζεται αλλαγές, καθώς ορισμένα από τα μέλη της έχουν αφήσει τις θέσεις που κάλυψαν όταν εξελέγησαν στη διαπραγματευτική ομάδα.
Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και αυτές οι αλλαγές δεν μπορεί γίνουν χωρίς την έγκριση του Προέδρου των νέων μελών. Εκτός της ομάδας διαπραγματεύσεων κανείς, ούτε καν ο Πρωθυπουργός, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτα και δεν μπορεί να πουλήσει ή να αγοράσει ένα λίτρο θαλασσινού νερού." γράφει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.


Σχόλια