Μια συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο είναι πάντα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Τριάντα χρόνια τιτάνιου αγώνα για την ανόρθωση μιας ρημαγμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε δύσκολες συνθήκες, τις οποίες χειροτέρευαν οι κατά καιρούς (και συνεχιζόμενες) διακυμάνσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τον έκαναν περισσότερο σοφό απ’ όταν πάτησε το πόδι του στην Αλβανία φορτωμένος εμπειρίες από την ιεραποστολική δράση του στην αφρικανική ζούγκλα.
Εχει πλήρη συναίσθηση του πού βρίσκεται και ποιος είναι ο ρόλος του, αλλά στις δύσκολες στιγμές δεν δίστασε και δεν διστάζει να υψώσει φωνή με σκοπό να βοηθήσει. Σε όλα τα επίπεδα. Τον θυμάμαι σε κρίσιμες για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ώρες να παρεμβαίνει με λόγο καταλλαγής των ένθεν κακείθεν εθνικιστικών παθών.
Πρώτος άνοιξε τους ναούς στο Δυρράχιο για να φιλοξενηθούν εκεί οι άστεγοι στον τελευταίο μεγάλο σεισμό. Με παρέμβασή του αποσυμφορήθηκε η μεθοριακή διάβαση στην Κακαβιά τώρα με τον κορωνοϊό, ώστε να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες Αλβανοί και ομογενείς που είχαν εγκλωβιστεί εκεί σε απάνθρωπες συνθήκες.
Χρόνια τώρα πασχίζει να βοηθήσει και τους Ελληνες της μειονότητας για να παραμείνουν στις πατρογονικές εστίες τους και να αποτελέσουν τον ισχυρό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Αναστάσιος δεν είναι εκπρόσωπος των ελληνικών συμφερόντων στην Αλβανία, όπως κάποιοι δικοί μας ανόητοι υπερπατριώτες τον «προορίζουν». Είναι ο θρησκευτικός ηγέτης του 25% και πλέον χριστιανών ορθοδόξων, Αλβανών και μη, και ένα μεγάλο κεφάλαιο προβολής της εικόνας της φίλης χώρας διεθνώς.
Δεν παύει, όμως, να κυλάει στις φλέβες του ελληνικό αίμα. Και αυτό τον καθιστά κατά τι παραπάνω ευαίσθητο στις δυσκολίες και στα βάσανα των ανήμπορων γερόντων ομογενών μας, που δίχως τους νεότερους δικούς τους ξενιτεμένους πλάι τους δοκιμάζονται από την πανδημία αποκλεισμένοι στα ορεινά χωριά του αλβανικού Νότου. Με συντάξεις των 60 ευρώ, είναι αναγκασμένοι αν θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και να μεταβούν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Καστοριάς κ.α. να ξοδέψουν ίσως και περισσότερα από 200 ευρώ προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό σε αμφιβόλου αξιοπιστίας κέντρα εντός της Αλβανίας. Οπως μου εξομολογήθηκε ο Μακαριώτατος, χτύπησε πόρτες στην Αθήνα με την παράκληση να λειτουργήσει ένα προσωρινό κέντρο διενέργειας τεστ στα ελληνικά σύνορα και να υποβάλλονται οι γέροντες σε εξέταση, αλλά «μέχρι στιγμής δεν άνοιξε καμία». Ας μην υποκρινόμαστε, λοιπόν: Εμείς οι ίδιοι αδειάζουμε τα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία.
Σταύρος Τζίμας
kathimerini.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών