Ράμα σε μαθητές: Έχετε ευθύνη να εφαρμόσετε τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μίλησε για τη σημασία που έχει οι μαθητές να ακολουθήσουν τα διάφορα πρωτόκολλα υγιεινής για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊου. 

Μιλώντας σε μια ομάδα μαθητών στο Δυρράχιο μαζί με την υπουργό Παιδείας , ο Ράμα είπε ότι το άνοιγμα του σχολείου είναι μια πρόκληση για όλους, υπενθυμίζοντας στα παιδιά ότι μπορεί να γίνουν φορείς του ιού.
«Πρέπει να ενεργήσουμε σαν να έχουμε τον ιό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να τον έχουμε και μετά να τον μεταδίδουμε στις οικογένειές μας», είπε.

Τα μαθήματα διακόπηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου και οι μαθητές συνέχισαν τα μαθήματά τους μέσω διαδικτυακής μάθησης. Εκείνοι που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, προαιρετικά, μαθήματα νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν ξανά στις 14 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργήσουν σε μία έως τρεις βάρδιες με όχι περισσότερους από 20 μαθητές σε κάθε τάξη. Η αντιπολίτευση επέκρινε το σχέδιο λέγοντας ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα σχολεία για να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο.

Επιπλέον, χιλιάδες μαθητές των οποίων τα σχολεία υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του Νοεμβρίου πρέπει να φιλοξενηθούν σε άλλα ιδρύματα. Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει καμία από τις ανακατασκευές πάνω από 120 σχολείων σε πληγείσες περιοχές. Πολλά άλλα δεν έχουν νερό που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών.

Η έναρξη της χρονιάς θα είναι σκληρή και για τους εκπαιδευτικούς. Λόγω του νέου χρονοδιαγράμματος, θα εργάζονται κατά μέσο όρο τρεις έως τέσσερις ώρες περισσότερο. Σύμφωνα με τους καθηγητές οι επιπλέον ώρες μπορεί να φθάνουν έως και τις 20 την εβδομάδα, χωρίς επιπλέον μισθό.

Ο Ράμα δεσμεύτηκε πρόσφατα να αυξήσει τον μισθό των εκπαιδευτικών ως μέρος του επόμενου προϋπολογισμού το 2021.

Σχόλια