ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Η Αλβανία μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια

 

Η διαφθορά, η έλλειψη διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις, η αυξανόμενη χρήση δημόσιων και ιδιωτικών εταιρικών σχέσεων και η κακή εκτέλεση συμβάσεων παραμένουν τα κύρια ζητήματα που βλάπτουν το επιχειρηματικό κλίμα και εμποδίζουν τις ξένες επενδύσεις στην Αλβανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στην τελευταία έκθεσή τους σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα στην Αλβανία, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρετίζει το πρόγραμμα της Αλβανίας να μετατοπίσει τις περισσότερες από τις δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο, ωστόσο η έκθεση τονίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα για ξένους επενδυτές που αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην επένδυση στην Αλβανία.

«Η κυβέρνηση σημείωσε σημαντικές εξελίξεις στην Ατζέντα Ψηφιακής Επανάστασης κατά τη διάρκεια του 2019. Από τον Ιανουάριο του 2020, το 61% των δημόσιων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις ήταν διαθέσιμες στο Διαδίκτυο μέσω της πύλης e-Albania, από 15% το 2019. Η μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση δηλώνει ότι έως τον Δεκέμβριο του 2020, το 91% των δημόσιων υπηρεσιών θα είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. Αυτό θα συμβάλει στον περιορισμό της διαφθοράς περιορίζοντας τις άμεσες επαφές με αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης », γράφτηκε στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση.

Ωστόσο, αυτό δεν αντιμετώπισε τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Αλβανία, όπου η διαφθορά εξακολουθεί να υπονομεύει το κράτος δικαίου και να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.

«Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν την Αλβανία ως ένα δύσκολο μέρος για να κάνουν επιχειρήσεις. Αναφέρουν ότι η διαφθορά, ιδίως στο δικαστικό σώμα, η έλλειψη διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και η κακή εκτέλεση των συμβάσεων ως χρόνια προβλήματα στην Αλβανία. Οι αναφορές διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις είναι συνηθισμένες. Η αυξανόμενη χρήση συμβάσεων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (3P) μείωσε τις ευκαιρίες για ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων ξένων επενδυτών, σε υποδομές και άλλους τομείς », σύμφωνα με την έκθεση.

Η οικονομία της Αλβανίας χτυπήθηκε σκληρά από το σεισμό του Νοεμβρίου και ακολούθησε η πανδημία COVID-19. Η επίδραση του σεισμού μεγέθους 6,4 και η πανδημία στην αλβανική ανεργία θα χρειαστούν χρόνο για να αμβλυνθεί.

«Οι τροπολογίες του Φεβρουαρίου 2020 εξαιρούνται από τις απαιτήσεις άδειας εργασίας που χρειάζονται αλλοδαποί εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας απαραίτητες για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, εν μέρει για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης από τον σεισμό του Νοεμβρίου 2019», αναφέρθηκε περαιτέρω στην έκθεση.
Η έκθεση παραθέτει δεδομένα από διεθνή ιδρύματα, όπως η έρευνα Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας 2020, ο δείκτης Corruption Perceptions Index 2019 της Transparency International, κ.λπ., όπου η Αλβανία έχει πολύ κακή βαθμολογία.

Στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Αλβανία κατατάχθηκε 19 θέσεις χαμηλότερη (82η) από την προηγούμενη χρονιά (63η).
Αυτές οι κακές εκτιμήσεις έχουν κάνει την Αλβανία  ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως γράφτηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ΕΕ αναμένει από την Αλβανία να επιδείξει πρόοδο όσον αφορά τη δίωξη δικαστών και εισαγγελέων των οποίων η εξέταση αποκάλυψε πιθανή εγκληματική συμπεριφορά. Η εφαρμογή και η ολοκλήρωση της δικαστικής μεταρρύθμισης αναμένεται να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Συνέχιση της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη διερευνώντας περαιτέρω τους δικαστές και τους εισαγγελείς της Αλβανίας που δεν πέρασαν με επιτυχία τη διαδικασία ελέγχου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου των Δωρητών μετά τον σεισμό, οι διεθνείς δωρητές δέσμευσαν σχεδόν 330 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και περίπου 940 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για την Αλβανία.

Διάβασε επίσης:
Αλβανία - Κορωνοϊος: Ενημέρωση 10ης Σεπτεμβρίου

Σχόλια