Ο Δεκάλογος που σημάδεψε την 80η επέτειο του ΟΧΙ στη Βόρεια Ήπειρο


 Γιορτάσαμε σήμερα το 80η επέτειο του ΟΧΙ! Η φετινές εκδηλώσεις είχαν κάποιες ιδιαιτερότητες…. Θετικές και αρνητικές! Τις κάναμε δεκάλογο!


Πρώτο. Γιορτάζαμε την επέτειο και λέγαμε είμαστε περήφανοι για τους ήρωες! Αλλά είμαι σίγουρος ότι οι ήρωες δεν νιώθουν καμιά σταγόνα περηφάνιας για μας! Ούτε εμείς για τον εαυτόν μας!!!

Δεύτερο. Στους Βουλιαράτες γιορτάσαμε στο νεκροταφείο με τα μάρμαρα. Δίπλα μας ένα άλλο νεκροταφείο άφαντο και άθιχτο. Με τα κομμένα άκρα με ξυλοπρίονο, νεκρωμένα από τα κρυοπαγήματα! Εμείς τους αποτίναμε φόρο τιμής με μάσκες αντικορωνοϊού…. !!! Τι νόημα έχει το στεφάνι που βάζαμε ….!!!

Τρίτο. Φέτος δεν ήρθαν οι δεκάδες συγγενείς και φίλοι των πεσόντων από Ελλάδα, για να ανάψουν στο κεφάλι των ανθρώπων ηρώων ένα κερί και να αποτίνουν φόρο τιμής …. Λόγω κορωνοϊού! Αλλά ούτε οι ομογενείς Βορειοηπειρώτες πάνε να τους αντικαταστήσουν … όπως έκαναν πριν ανοίξουν τα σύνορα (όπως λέει ο ποιητής).

Τέταρτο. Οι Βορειοηπειρώτες ήταν ολίγοι σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις. (Πάντως δεν έχει καμιά σχέση με την παροιμία και τα σκόρδα που γίνονται πιο γερά όσα πιο αραιά είναι. Γέροι και ηλικιωμένοι ήταν και οι ολίγοι παρόντες που με την παρουσία τους εκεί και χωρίς μάσκα, φαίνονταν σαν να έλεγαν ότι δεν φοβούνται τον Κορωνοϊό και σάμπως να τους βρει και τους παραδώσει στο χάροντα) Μαζί με τον Κορωνοϊό, υπήρχαν και άλλοι λόγοι που ήταν τόσο αραιοί οι Βορειοειπηρώτες στην 80η επέτειο του ΟΧΙ.

Πέμπτο. Πάντως, εγώ θέλω να συγχαρώ τους Βορειοηπειρώτες, «τους ομογενείς μου» για το υψηλό επίπεδο που έδειξαν. Ενώ έχουν τόσα ντέρτια με την Ελλάδα με αποκορύφωμα τον Κορωνοϊό που τους άφησε εδώ εγκλωβισμένους και χωρίς καμιά μέριμνα, δεν πάει κανείς να διαμαρτυρηθεί στον Υπουργό, που ήρθε να εκπροσωπήσει την ελληνική πολιτεία στις εκδηλώσεις. Ούτε για το κλείσιμο των συνόρων, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για το επίδομα, ούτε για τις ληστείες και την ανασφάλεια, ούτε για το περιουσιακό, ούτε για το γεγονός ότι ενώ είναι Έλληνες πολίτες τους αφαιρούν το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή, ούτε γιατί για να πάνε μια φορά στην Ελλάδα, χρειάζεται να πληρώσουν όλη τη μηνιαία σύνταξη, η οποία πηγαίνει στις αλβανικές μαύρες τρύπες. (Η Αλβανία ανακοίνωνε ότι έκανε μέχρι 400 τεστ την ημέρα. Μετά που έκλεισε τα σύνορα η Ελλάδα για τους Έλληνες υπηκόους με διαμονή στην Αλβανία, ο αριθμός των τεστ ανήλθε αυτομάτως σε πάνω από 1000 τεστ και οφείλεται αυτό στα αρνητικά τεστ που χρειάζονται οι Έλληνες να πάνε στην Ελλάδα. Και τα πληρώνουν ακριβά, μέχρι και 120 ευρώ «για να βγουν» αρνητικά, δλδ περίπου 70 χιλιάδες ημερησίως!!!) Τέλος πάντων, η ανάγκη τι δεν κάνει!!

Οι Έλληνες λοιπόν σεβάστηκαν την εθνική γιορτή, τους ήρωες και δεν πήγαν να διαμαρτυρηθούν στον Έλληνα Υπουργό για τις στερήσεις του…!! Θα πρέπει «ειλικρινά» να τους χαιρετίσουμε για την αξιοπρέπειά τους!!!

Έκτο. Υπήρχαν όμως κάποιοι, οι οποίοι όλη την ημέρα διαμαρτύρονται πάνω κάτω για την απογοητευτική συμπεριφορά της Αθήνας έναντι των Βορειοηπειρωτών, ενώ σήμερα γλύφονταν πίσω από τον Υπουργό για να είχαν προσωπικά την εύνοιά του….!!

Έβδομο. Κάπου όμως ο Υπουργός δεν ανταποκρίθηκε με τον ίδιο νόμισμα συμπεριφοράς των Βορειοηπειρωτών που δεν διαμαρτυρήθηκαν την ημέρα της εθνικής γιορτής. Όντως συγκινημένος που βρισκότανε για πρώτη φορά στα εδάφη αυτά και λογικό είναι. Αλλά απευθύνθηκε στους ελάχιστους εναπομείναντες Βορειοηπειρώτες, με τα ίδια λόγια που είπαν και οι προηγούμενοι υπουργοί και επίσημοι από την Αθήνα, που ήρθαν κι αυτοί για πρώτοι φορά, αλλά δεν έκαναν τίποτε γι΄αυτούς… Οι σύμβουλοι του Υπουργού δεν τον συμβούλεψαν ότι οι Βορειοηπειρώτες ξέρουν να διαβάσουν πολύ καλά ότι τα λόγια και οι υποσχέσεις του κάθε Έλληνα επισήμου σε τέτοιες μέρες, (ή τέτοιες επισκέψεις) μπορεί να φέρουν πολύ συγκίνηση αλλά πάσχουν στο εκστρέμ από έργα.

Όγδοο. Οι διοργανωτές στην εκδήλωση, από «υπέρμετρο ζήλο και αφοσίωση» στην οδηγία που απαιτεί την τήρηση της παράδοσης έκαναν και ένα λάθος που δεν ανταποκρίνονταν στο πολιτισμένο πνεύμα συμπεριφοράς των Βορειοηπειρωτών. Στο πρωτόκολλο της εκδήλωσης, ανέβασαν πολύ ψηλά, αμέσως μετά από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους αρχηγούς του δίδυμου (!!) ΚΕΑΔ και ΟΜΟΝΟΙΑΣ και τοποθέτησαν κατά το τέλος, πίσω μάλιστα και από τον τελευταίο Αλβανό επίσημο, τους ομογενείς «αντιπάλους τους».

Έρχονται εκλογές και πρέπει να περάσει το μήνυμα την ημέρα της εθνικής γιορτής … Στην ομιλία του ο Υπουργός είπε ότι η Αθήνα είναι στο πλευρό όλων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που φρουρούν εδώ Θερμοπύλες Ελληνισμού. Αλλά μετά το πέρας των εκδηλώσεων κάλεσε μόνο αυτούς τους δύο για να μιλήσουν (Όχι από τους «αντιπάλους», ούτε άλλους απ΄αυτούς που όντως φρουρούν Θερμοπύλες) Ήταν σαν να έλεγε στους Βορειοηπειρώτες ότι σας αγαπούμε όλους, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ψηφίσετε αυτούς εδώ.

Το λάθος του Υπουργού έγκειται στο γεγονός ότι τους έκθεσε περισσότερο, διότι οι ηγέτες του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ γνωρίζουν πολύ καλά τι σκέφτονται οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες γι΄αυτούς και έτσι δε θα τους ψηφίσουν διόλου…

Ένατο. Οι Βορειοηπειρώτες παρατήρησαν ότι εκείνοι που κάποτε έβαζαν τους Βορειοηπειρώτες για να σκοτωθούν μεταξύ τους για την πολιτική τους καριέρα, σήμερα ήταν εκεί μαζί, όχι για να ενώσουν τους Έλληνες, αλλά για να ρίξουν από κοινού την κυβέρνηση και να αναλάβουν ξανά εξουσία!!!

Δέκατο. Ήταν στις εκδηλώσεις και κάτι παλιά κουφάρια Βορειοηπειρώτες με τα χέρια μέχρι τις μασχάλες βυθισμένα στο βάλτο της εθνικής συμφοράς. Αλλά ήρθαν διότι τους κάλεσαν …. Θα αρχίσουν λένε νέα εκλογική εκστρατεία και ήρθαν να είναι οι αποδέκτες των μηνυμάτων από την Αθήνα…. Δεν έχουν άλλους οι ηγέτες που προωθούνται από το εθνικό κέντρο γιατί και εκείνοι είναι ίδιοι!

Τότε ήταν που οι απλοί Βορειοηπειρώτες φόρεσαν τη μάσκα υπεράσπισης.. Ήθελαν να κρύψουν και το ειρωνικό χαμόγελο…!!

Παναγιώτης Μπάρκας
28 Οκτωβρίου 2020
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011



Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια